Bir yuva kurmak, hayatı bir eşle paylaşmak ve aile olarak hayata devam etmek; kuşkusuz alınan en önemli kararlardan biridir. Evlilik kararı alınması ve evlenilecek kişinin seçilmesi için herkesin ayrı kriteri vardır; kimisi için partnerinin yakışıklı veya güzel olması önemlidir, kimisi için maddi gelirinin yüksek ve itibarlı olması, kimisi içinse yalnızca kalbinin heyecanla çarpmasına sebep olan biri olması önemlidir. Yani bazıları için mantık evliliği, bazıları için aşk evliliği önceliklidir.
Peki bu önceliklendirmenin altında hangi sebepler yatıyor?
Eş Seçiminde Kriterleri Nelere Göre Belirliyoruz?
Çocukken maddi açıdan çok zorluk yaşamış bir kız çocuğu düşünelim. Aile hayatı çok mutlu olmasına karşın; arkadaşlarının sahip olduğu bisiklete sahip olamamış, gidip bir hamburgercide yemek yiyememiş ve hep zorluk içinde bir yaşam sürmüş. Büyüyünce bu kız, eş seçiminde maddi kaygıları göz önünde bulundurarak rahat yaşayabileceği bir hayat tercih edecektir. Ve tabi ki kendi yaşadıklarını çocuklarına yaşatmak istemeyecektir. Ancak kişi mantık çerçevesinde sahip olacağı bu eşten karşı cins olarak etkilenmiyorsa, bu sefer de kendini boşlukta hissedecektir.
Bir başka örnek olarak da maddi açıdan rahat büyümüş ancak anne ve babalarının yoğun çalışma temposu sonucu kendileriyle olan ilgileri hep yetersiz kalmış iki kişiyi ele alalım. Bu kişiler gençlik yaşlarında birbirini çok seviyor, henüz meslek sahibi bile değilken evleniyorlar. Ancak bir yerden sonra kısıtlı imkanlar ile geriliyorlar ve aşk evlilikleri de zarar görmeye başlıyor.
Bu iki örnek dışında; anneden yeterli ilgi almayan bir erkek, eşinden anne figürü olmasını bekleyebilir, babasından yeterli ilgi görmeyen bir kız, yaş farkının fazla olduğu bir erkekle evlenmeyi tercih edebilir. Çocukluk travmaları olan bir kadın, fiziksel açıdan güçlü olan bir erkekle evlenmek isteyebilir. Bu örnekler penceresinden baktığımızda, eş seçimlerimiz aslında geçmiş yaşantılarımızdaki eksikliklerimizi tamamlamakla alakalıdır. Aşk evliliğinde mantık veya mantık evliliğinde aşk aramak da yine tamamlanılan eksiklikler yerine yeni eksikliklerin varlığının göstergesidir.
İlişkilerde iki tarafın anlayışı ve doğru iletişimi çok önemlidir. Aşk evliliği de olsa mantık evliliği de olsa, yuvadaki huzur çok önemlidir. Gergin olunan zamanda durup düşünmek ve sakinleşince iletişim kurmak, ara sıra küçük sürprizlerle eşi mutlu etmek, birlikte sinemaya, yemeğe gitmek; iki tarafı birbirine yakınlaştıran ve evliliği mutlu bir temele oturtmak için atılabilecek adımlardandır. Doğru iletişim ve güzel geçirilen zamanlar ile eksiklikleri doldurmak mümkündür.
Ancak bazen, ilişkiler arap saçına döner; geçirilen her saniye zor gelse de evliliğe şans verilmek istenir. İşte o zaman bir uzmana danışarak evliliğiniz için birlikte doğru adımları atabilirsiniz. Uzman desteği için bizimle www.psikolojiantalya.com adresinden, +90 555 101 51 15 veya +90 552 606 22 26 telefon numaraları üzerinden iletişime geçebilirsiniz.