Bağırsak ve Psikoloji Sendromu

gaps

 

Nöroloji doktoru olan Natasha Campbell-McBride tarafından ortaya çıkartılmış olan bağırsak ve psikoloji sendromu, tıp dilinde “GAPS sendromu” olarak da bilinmektedir. 2014 yılında Dr. McBride’ın piyasaya sürmüş olduğu kitabı ile tıp literatüründe bir çağ açılmış, bağırsakta yaşanan sağlık problemlerinin psikolojik rahatsızlıkları ne derece meydana getirdiği bu kitapta tüm detaylarıyla anlatılmıştır.

Konuyla ilgili olarak ilk araştırma, Dr. Campbell-McBride’ın nörolojik rahatsızlığı bulunan hastalarla ilgilenerek çalıştığı bir hastanede yapılmış ve nöroloji bölümü hastalarının aynı zamanda bir takım sindirim problemleri yaşadığı ortaya çıkartılmıştır. Normal şartlarda insan vücudunun hücresel yapılanmasında yüzde doksan bir oranla bağırsak floramızın etkisi olduğu ortaya konulduğunda, beyin ve bağırsak arasındaki bu iletişimin üzerine giderek bu sendromun adı konulmuştur.

GAPS Sendromu’nun Ortaya Çıkış Nedenleri

İnsan bağırsağında yaşayan trilyon miktardaki bakteri, solucan, mikrop vb. organizmalar kendi aralarında zararlılar ve yararlılar olarak ayrışmaktadırlar. Sağlıklı bir bünyesi bulunan insanların bağırsaklarındaki yararlı bakterilerin sayısı zararlılardan daha fazla olduğundan, olası bir zarar verme durumunun önüne geçerek zararlı bakterilerin daha fazla yayılmasını engellemektedirler. Ancak bu denge bozulduğunda zararlı bakteriler direkt zarar verme işlemine başlayarak, bağırsak florasını ele geçirip pek çok hastalık yaşamamıza sebep olmaktadırlar.

Dengenin bozulduğu süreçlerde vücutta sindirilemeyen her türlü besin kötü mikrop ve bakterilerin üremesini arttırarak kanımızda endotoksin dediğimiz zehirlerin dolaşmasına neden olur. Böylelikle vücudumuzda gittikçe çoğalan ve hastalık meydana getiren mantarlar, parazitler, bakteriler kanımızı zehirleyerek tüm organlarımıza bu zehirli kanın ulaşmasına sebep olarak kısa süre içerisinde sıkıntı yaşayacağımız hastalıklara yakalanmamıza vesile olmaktadır. İşte bu hastalıklar arasında yer alan zihinsel ve psikolojik rahatsızlıklar da bağırsak hastalıklarının psikolojimizle de ne kadar ilintili olduğunun bir göstergesi olabilmektedir.

Bağırsak ve psikoloji rahatsızlığı alanında vücudumuzda meydana gelen rahatsızlıklara şizofreni, panik atak, anksiyete, bipolar bozukluk, duygu durum bozuklukları, hiperaktivite, öğrenme bozuklukları, dikkat eksikliği, epilepsi, otizm ve depresyon gibi pek çok örnek verilebilmektedir. Tüm bu hastalıkların ortadan kaldırılabilmesi için öncelikle tetikleyici unsur olan bağırsak rahatsızlığının ortadan kaldırılması gerektiği için, normal dengeye bir an önce dönülmesi için geç kalınmadan tedavi sürecine başlanmalıdır.

Bozulan denge sonrasında tekrardan normal duruma dönmek çokça vakit aldığından, vücudumuz üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin de normale dönmesi aynı şekilde vakit alabilmektedir. GAPS sendromu tedavisi sürecinde uygulanan katı kurallı diyet ve yaşamsal alışkanlıklarda dikkat edilecek hususlar sayesinde bağırsak yapısının normale dönmesi, yararlı bakterilerin çoğalarak bağırsakların onarılması ve bağırsak duvarının tamamen iyileştirilmesi sağlanmaktadır.

Dyt. Sevde İnce ARSEVEN (GAPS Danışmanı)
Bağırsak ve Psikoloji Sendromu

Bağırsak ve Psikoloji Sendromu” hakkında 6 yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.