Ülkemizde çocuk psikolojik sağlığı alanında çalışan temel olarak 2 bölüm bulunuyor. Bunlardan ilkini çocuk psikoloğu ile yürütülen çocuk psikoterapisi alanı oluştururken, ikincisini ise çocuk psikiyatri alanı oluşturuyor. Çocuk psikoloğu ve çocuk psikoterapisi alanında hizmet veren uzmanlar eskiden pedagog adıyla anılırdı. Her ilde çocukların psikolojisiyle ilgilenen bir bölüm olduğu gibi çocuk psikoloğu Antalya ilimizde de sıklıkla danışılan bir servis olarak bilinmektedir. Buna ek olarak, çocuk psikiyatri Antalya ilimizde ihtiyaç duyulan bir diğer departmanı oluşturmakta.
Çocuklukta yaşanılan her olay, kişilerin ergenlik ve yetişkinlik çağını etkilediği için çocukluk yaşlarından itibaren psikolojik olarak sağlıklı bir şekilde yetiştirilmek önemlidir. Küçük yaşlarda eksik kalan duygular, karşılanmamış duygusal ihtiyaçlar, bastırılmış dürtüler ve maruz kalınan travmalar tedavi edilmediğinde çeşitli davranış bozukluklarına ve psikolojik rahatsızlıklara sebebiyet verirler. Böylece kişi, bu çözümlenmemiş duygusal ve psikolojik rahatsızlıkları yetişkinlik çağına taşır ve bir yetişkin olarak sağlıklı ilişkiler kuramaz ve duygusal ihtiyaçlarını karşılayamaz. Bu açıdan, çocuk ve ergen psikolojisi alanı, erken çocuklukta yaşanan sıkıntıların bu yaş döneminde çözülmesini sağlayarak, yetişkinliğe taşınmasını önler. Çocuğun kimliğinin oluşumunda kritik olan erken dönem çocukluk çağı süresince karşılaşılan sıkıntılar hakkında ailenin bir çocuk psikoloğu ile görüşerek yardım alması önemlidir.
Çocuk Psikolojisini Etkileyen Faktörler
Çocuklar, dünyaya geldiği günden itibaren her gün bir şeyler öğrenmektedirler. Bu öğrenme sürecinde ilk başta aileleri olmak üzere akrabalar, arkadaş çevreleri, okul yaşantıları ve sosyal çevreleri gibi ortamlarda sürekli bir şeyler gözlemleyerek kendilerine bir tutum ve davranış modeli oluşturmaktadırlar. Bu gelişim döneminde doğru rol model olan kişilerle kurulan ilişkiler önem kazanır. Eğer çocuk, sağlıklı bir rol modelden yoksun olarak büyürse, bu geliştireceği kişilik yapısını da olumsuz etkiler. Ebeveynlerin, çocuklarına nasıl sağlıklı rol model olabilecekleri konusunda yine çocuk psikoloğu ile görüşerek danışmanlık almaları iyi bir seçenek olacaktır.
Çocukluk çağında yaşanan ya da maruz kalınan aile içi fiziksel şiddet, aile içi psikolojik şiddet, ani yaşanan kayıplar (aileden birinin ölümü, evcil hayvanının ölümü vb.), ani gelişen travmalar (kaza, felç vb.), taciz, sosyal çevrede dışlanma, hareket bozuklukları (hiperaktiflik, konsantrasyon bozuklukları vb.), konuşma bozuklukları, ifade bozuklukları gibi faktörler çocuk ve ergen psikolojisi üzerinde ciddi hasar meydana getirebilir. Böyle bir durumda, ailelerin sorunu kendi başlarına çözmeye çalışmak ya da sorunu yok saymak yerine bir çocuk psikoloğu ile görüşerek profesyonel yardım almaları en doğru seçenektir.
Çocuk ve Ergen Psikoloğu Hangi Sorunlarla İlgilenir?
- Travmalar
- Depresyon
- İntihar düşünceleri
- Kaygı bozuklukları
- Dikkat eksikliği
- Teknoloji bağımlılığı
- Öğrenme sürecinde yaşanan sorunlar
- Davranış bozuklukları
- Herhangi bir hastalıkla bağdaştırılamayan fiziksel şikayetler
- Takıntılar (Obsesyonlar ve Kompulsiyonlar)
- Uyku sorunları
- Tuvalet sorunları
- Kişilik bozuklukları
- Sosyal fobi
- Sosyal anksiyete
- Cinsel gelişim sorunları
- Konuşma sorunları
- Tik sorunu
- Psikotik bozukluklar