Çocuklar, bedenlerini ve çevrelerini keşfettikleri bu hassas dönemde, bazen yetişkinleri endişelendiren davranışlar sergileyebilirler. Bunlardan biri de çocukluk çağı mastürbasyonudur. Aslında bu, çocukların kendilerini ve bedenlerini tanıma sürecinde tamamen doğal bir adım olarak değerlendirilmelidir. Çocuğunuzun bu süreçte doğru yönlendirilmesi, onun sağlıklı bir birey olarak yetişmesine katkı sağlayacaktır.
Mastürbasyonun Çocuk Gelişimindeki Yeri
3-6 yaş aralığında daha sık görebildiğimiz çocukluk çağı mastürbasyonu, çocuğun cinsel organını keşfiyle beraber ortaya çıkabilir. Yetişkinlik çağındaki mastürbasyon davranışıyla çocukların gösterdiği davranış birbirine karıştırılmamalıdır. Çocuğunuzun mastürbasyon davranışı göstermesinin çeşitli nedenleri olabilir. Bu nedenleri şu şekilde listeyeleyebiliriz:
- Yoğun kaygıdan ve stresten kaçıp rahatlama isteği
- Erken zamanda çocuğun memeden kesilmesi, çocuğun emme duygusunda doyuma ulaşmamış olması
- Yeni bir bebeğin dünyaya gelmesi; kardeş kıskançlığı
- Duygularını düzenleme konusunda problemler yaşaması
- Boşanma, ebeveynlerden birinin evden ayrılması gibi aile içi problemlerde çocuğun ihtiyaçlarının göz ardı edilmesi ve problemlerin çocuğa yansıtılması
- Sevgi, güven ve ilgi ihtiyaçlarının karşılanamaması
- Çocuğun travmatik deneyimler (örneğin okul öncesi dönemde tacize uğraması) yaşaması
Bu sebeplerle mastürbasyon davranışına yönelebilen çocuklar, mastürbasyonu bir kaçış ve rahatlama yöntemi olarak görebilmektedir.
Çocuğunuzla Nasıl Konuşmalısınız?
Çocuğunuzun bu dönemdeki mastürbasyon davranışı karşısında tutumunuz ve onunla olan iletişiminiz, yetişkinlik döneminde cinsel yaşamına dair olumsuz şemalar oluşturmaması ve bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmesi açısından kritik yere sahiptir. Bu konuda çocuğunuzun üzerine fazla düşmeniz veya sert bir tavır göstermeniz durumunda çocuğunuz ilgi çekme ve kızdırma gibi motivasyonlarla mastürbasyon davranışına daha çok yönelebilir veya utanç duygusuyla gizli bir şekilde bu eylemi gerçekleştirebilir.
Çocuğunuza “Çok ayıp.”, “Elini çok oradan.”, “Sakin bir daha dokunma.” gibi endişe ve kızgınlık ifade eden sözlerle yaklaşmamalısınız. Çocuğunuzu bu davranışı nedeniyle utandırmamaya veya cezalandırmamaya özen göstermelisiniz. Sert tavırlar yerine çocuğunuza anlayışla yaklaşarak yaşına uygun bir şekilde mahrem bölgelerini öğretebilir, bu davranışı herkesin önünde yapmasının doğru olmadığını ve yalnız olduğu zamanlarda yapabileceğini anlatabilirsiniz. Eğer toplum içerisinde bu davranışı sürdürmeye devam ediyorsa dikkatini başka bir yöne çekebilirsiniz.
Çocuğunuza merak ettiği konularla ilgili size soru sorabileceği noktasında güven vermeli, yalnız olmadığını ona hissetirmelisiniz. Sorularını yanıtlarken de “günah”, “yasak”, “kötü” gibi ifadelerden kaçınmaya özen göstermelisiniz.
Hangi Noktada Profesyonel Destek Almalısınız?
Çocukluk çağı mastürbasyonu, onların gelişim sürecinin doğal bir parçasıdır. Ancak çocuğunuzun bu davranışı toplum içinde önlenemez bir seviyeye ulaştıysa, bu süreçte sizinle olan ilişkisinde kopukluk gözlemliyorsanız, mastürbasyon davranışı yoğun bir şekilde gerçekleşiyorsa, çocuğunuz sosyal etkileşimden uzaklaşıyorsa ve en önemlisi ebeveyn olarak nasıl yaklaşım sergilemeniz gerektiğini bilemiyorsanız profesyonel destek almanız gerekebilir. Aksi takdirde, hem çocuğunuzun yetişkin hayatını olumsuz etkileyecek izler kalabilir hem de cinsel organda doku zedelenmesi gibi hasarlar ortaya çıkabilir.
Çocuğunuzun kendini keşfettiği bu yolculukta ona gerekli desteği sağlamak ve süreci sağlıklı bir şekilde yönetebilmek için bizimle www.psikolojiantalya.com adresinden, +90 555 101 51 15 veya +90 552 606 22 26 telefon numaralarından iletişime geçebilir ve profesyonel destek alabilirsiniz.