Uyku Bozukluğu Nedir? En Yaygın Uyku Problemleri Nelerdir?

uyku bozukluğu

uyku bozukluğu

Her insan, sağlıklı kalabilmek için yeterli uykuya ihtiyaç duyar. Uykuya en çok ihtiyaç duyan organımız, beyindir. Kişiler uyandıklarında, kendilerini zinde ve dinlenmiş hissediyorsa; iyi bir uyku aldıklarını söyleyebiliriz. Her gün yorgun uyanan ve gün içerisinde kendini zinde hissetmeyen kişilerde ise uyku bozukluklarından şüphe edebiliriz. Peki, uyku bozukluğu nedir?

Uyku Bozukluğu Nedir?

Kişilerin yeterli ve kaliteli uyku uyuyamaması, uyku bozukluğunun genel tanımıdır. Ancak bazen kişiler yeterince uyudukları halde kendilerini gün içinde yorgun ve bitkin hissederler. Bunun sebebi; uyku sırasındaki horlama, uyku apnesi, uyku felci, uyur gezerlik gibi fizyolojik olaylar yaşaması ya da gün içerisindeki pek çok olumsuz olayın psikolojik etkileri olabilir. Bazı kişilerde ise idiopatik yani; sebebi bilinmeyen uyku bozuklukları gözlemlenmektedir.

Uyku bozukluğunun bazı belirtileri aşağıda sıralanmıştır;

  1. Uyuyamamak
  2. Gün içerisinde aşırı uykulu hissetmek
  3. Çok fazla ve sık horlamak
  4. Gece sıklıkla terlemek
  5. Sık sık tuvalet için kalkmak
  6. Uykuda ağız kuruluğu ve burun tıkanıklığı
  7. Yorgun uyanmak, gün boyu yorgun hissetmek
  8. Unutkanlık
  9. Çabuk sinirlenme

Bu belirtiler arasında en dikkat çekici ve belirleyici olanlar; uyuyamamak, gün içerisinde aşırı uykulu hissetmek, unutkanlık, yorgun uyanmak ve çabuk sinirlenmektir. Uyku bozukluğu bedensel olabildiği gibi, çoğunlukla psikolojik bir rahatsızlıktır.

En Yaygın Uyku Problemleri Nelerdir?

Uyku problemleri yaygın bir sorun olduğu için uyku bozukluğu nedir? sorusu sıklıkla araştırılır ve sorulur. Temelde, birden fazla uyku problemi bulunmaktadır ve bazı problemler diğerlerine nazaran daha yaygındır. Peki, en yaygın uyku problemleri nelerdir?

  • Insomnia: Uyku bozukluklarının başında gelmektedir ve uykuya dalamama sorunudur. Bazı kişilerde ise insomni, uykuyu sürdürememek olarak karşımıza çıkabilir. Bireyler, sık sık uyanır ve tekrar uykuya dalmakta güçlük çekerler. Bu rahatsızlık genetik olabildiği gibi, düzensiz uyku alışkanlıklarına da bağlı olabilir.
  • Aşırı uykululuk- Hipersomni: Insomninin tam tersi olan hipersomni, bireylerin çok fazla uykuya ihtiyaç duydukları durumlar için kullanılır. Kişiler, günde 10-12 saatten daha fazla uykuya ihtiyaç duymakta ve günlük sorumluluklarını yerine getirmekte güçlük çekmektedir. Narkolepsi bu hastalığın ileri boyutudur ve bireyler uygunsuz ortamlarda ellerinde olmadan uyuya kalırlar.
  • Uykuda Periyodik Uzuv Hareket Bozukluğu: Huzursuz bacak sendromu tanısı konulmuş kişilerde sıklıkla görülen bu rahatsızlık, uyku kalitesini son derece düşürmekte ve kişilerin yorgun uyanmasına sebep olmaktadır. Uyku sırasında bacaklarda periyodik olarak hareketler görülür.

Uykusuzluk (Insomni) ve çok fazla uyumak (Hipersomni) insanların günlük hayatında yorgun hissetmelerine ve problem yaşamalarına sebep olabilir. Bu problemler başlıca işte, sosyal hayatta ve insan ilişkilerinde görülmektedir. En basit ev işleri bile yerine getirilemeyebilir.

Uyku Bozukluğunda Tanı Ve Tedavi Süreci

Uyku bozukluğu tanısı koymak için öncelikle anamnez alınmaktadır. Anamnez sırasında hastanın geçmiş öyküsü ve alışkanlıkları dinlenir ve analiz edilir. Bu yeterli olmaz ise hastane ortamında testler yapılabilmektedir. Uyku problemleri psikolojik ise kişilerin profesyonel tedavi sürecine başlaması gerekmektedir.

Örneğin; çok fazla stres altında çalışan bir kişi, stres sebebiyle uyuyamadığı için İnsomni teşhisi konulabilmektedir. Tükenmişlik sendromu gözlemlenen bir kişide ise fazla uyuma isteği görülebilmektedir. Bu sebeplerle, uyku bozukluğu yaşayan kişilerin öykülerine bakmak ve ona göre teşhis koymak önemlidir.

Eğer siz de uyku problemleri yaşıyorsanız uzman desteği için www.psikolojiantalya.com internet sitemizi ziyaret ederek veya +90 0555 101 51 15 ve +90 552 606 22 26 telefon numaralarımızı arayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Uzman Psikolojik Danışman Kemal Erbay Evci

Uyku Bozukluğu Nedir? En Yaygın Uyku Problemleri Nelerdir?