Ben daha güzelim, ben daha çok para kazanıyorum, benimle birlikte olacaksan bu şekilde giyinemezsin…’’ Bu cümleler ilişkilerde duymaya alışkın olduğumuz; bir tarafın hep baskın, diğer tarafın pasif bırakıldığı veya iki tarafın da sürekli güç yarıştırarak üstün olmaya çalışması ile yönetilmeye gayret edilen birkaç cümle tipidir. Peki romantik ilişkilerde doğru iletişim bu şekilde midir? Ya da ilişkilerde partnerler neden birbirlerine güçlerini kanıtlamaya çalışırlar? İlişkilerde güç kimde olmalı? Bu soruların yanıtları, aslında var olan çok çeşitli sorunların gün yüzüne çıkması ile ilgilidir.
İlişkilerde Neden Güç Savaşı Yaşanır?
Romantik ilişkilerde bazı çiftler, ilişkinin kontrolünü; gücünü ortaya koyarak kendi lehine yönetmeye çalışırlar. Sınırlar ihlal edilir, kontrolcülük ortaya çıkar; karşı taraf duygu ve düşünce olarak manipüle edilir. Bunun sebepleri çok çeşitlidir. İlişkilerde bu tür güç savaşları olduğunda çiftler, bireysel ve toplum normlarını gözeterek ele alınmalı ve çocukluk yaşantılarından bugüne kadar olan sürede yaşadıkları gözden geçirilmelidir. Örneğin; maddi açıdan eşinden daha çok kazanç elde ettiği için bunu sürekli dile getiren bir kadını varsayalım. Elbette kazançlar arasında böyle bir durum söz konusu olabilir. Ancak toplumsal olarak ele aldığımızda erkek evin geçimini sağlayan asıl karakterdir. Bu sebeple kadın, bu durumdan dolayı kendini daha güçlü hissederek bunu partnerini yönetme noktasında bağlayıcı bir koz durumuna getirmiş olabilir. Bir başka örnek olarak yine sıklıkla duyduğumuz ‘’ben sana güveniyorum ama başkalarına güvenmiyorum’’ sözü. Devamında erkeğin daha güçlü olduğu ve bu sebeple kadının giyim veya başkalarıyla iletişimine karıştığı durumlar… Erkek cephesinden bakıldığında bu şekilde bir davranış, çoğu zaman partnerine veya çevreye değil, kendine olan güvensizliğinden kaynaklanabiliyor. Çünkü kadın daha güzel olursa veya daha fazla kişiyle iletişim kurarsa, partnerinde olan eksiklikleri fark edeceği için kişi, terk korkusu içinde yaşıyor. Bu durum, kişinin bireysel olarak geçmiş yaşantılarında neler yaşadığı, eksikliklerinin hangi temellerden kaynaklandığı ile ilişkilidir.
Yani bu savaşın sebeplerini;
- Bireysel sorunların dışa vurumu.
- Partnerini kaybetme korkusu.
- Partnerini manipüle ederek kendisine bağlamaya çalışması.
- Toplumsal cinsiyet rollerinin kadına ve erkeğe yüklediği sorumluluklarda kadın erkeğin, erkek kadının rolünü yapıyor olması.
Şeklinde sıralayabiliriz.
İlişkilerdeki güç savaşı, kendini kanıtlama çabası; beraberinde hep ‘’daha’’ kelimesi ile başlayan cümlelerin çoğalmasına ve ilişkinin gerilmesine sebep olur. Güç kadında da erkekte de olmamalıdır. Güç dengeli olmalı, belirli normlar çerçevesinde değil; olaylar özelinde değerlendirilmelidir. Kadın erkeğe, erkek kadına alan tanımalı ve her konu demokratik yollarla çözüme ulaştırılmalıdır.
İlişkisinde güç savaşı, hep bir sebep dolayısıyladır ve yıpratıcıdır. Böyle bir ilişkide kendi gücünüzü kaybettiğinizi düşünüyorsanız bir uzmana danışmanız faydalıdır. Durumun kaynağının keşfedilerek çözümlenmesi, ilişkinin de mutlu sürmesine yardımcı olacaktır. Profesyonel desteğe ihtiyaç duyduğunuz noktada www.psikolojiantalya.com adresinden, +90 555 101 51 15 veya +90 552 606 22 26 telefon numaraları üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.