Panik Atak Olduğumu Nasıl Anlarım?

panik atak

panik atak

Gergin ya da stresli olduğumuz durumlarda yaşadığımız panik hissi, çok normal ve olması gereken bir duygudur. Beklenmedik olumsuz bir haber aldığımızda kalbimizin hızlı hızlı çarpması, ellerimizin titremesi, nefes alışverişimizin hızlanması gibi belirtiler; yaşanan olay karşısında verdiğimiz olağan tepkilerdir. Ancak ortada herhangi bir sebep yokken kişinin kendini büyük bir tehlikedeymiş gibi hissederek ağır fiziksel belirtiler göstermesi, panik atak açısından mutlaka değerlendirilmelidir.
Panik atak, günümüzde sıklıkla karşılaştığımız psikiyatrik rahatsızlıkların başında gelmektedir. Genelde 25 – 30 yaşlarında ortaya çıkmakta ve yapılan araştırmalara göre kadınlarda, erkeklere oranla daha fazla panik atak öyküsüne rastlanmaktadır. Panik atak kişinin yaşadıklarına paralel olarak pek çok farklı sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Ailede panik atak geçmişi bulunması, yaşanmış olan travmalar, cinsel istismar, boşanma, sevilen birinin kaybı gibi pek çok neden panik atağı tetikleyebilir. Panik atak, ortada herhangi bir sebep yokken anlık olarak aşırı korku haliyle başlar ve ilk 10 dakika içinde en şiddetli seviyeye ulaşır. Bu seviyede panik atak yaşayan kişiler; kalp krizi yaşıyor veya felç geçiriyor gibi hissederek hayatlarını tehlikede hissedebilirler. Genelde de yarım saat içinde panik atak semptomları kendiliğinden sona erer.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Göğüs ağrısı, göğüste sıkışma hissi
Titreme
Baş dönmesi
Bulantı
Çarpıntı
Nefes alamama
Kulaklarda çınlama
Boğulma hissi
Baygınlık
Karıncalanma
Uyuşma
Ölüm korkusu

Panik atak sırasında bu belirtilerin birkaçı kişide aynı anda görülmektedir. Panik atak anında yaşananlar sebebiyle kişi ve yakın çevresi, panik atağı genellikle fizyolojik bir rahatsızlık zanneder. Panik atak sırasında hızlı bir şekilde hastaneye gitme ve tetkik yaptırarak sebep araştırma, sıklıkla görülen bir davranıştır. Yapılan tetkikler sonucunda herhangi bir fizyolojik sağlık problemi tespit edilmediği durumlarda konu mutlaka uzman psikologlar tarafından değerlendirilmelidir. Çünkü fizyolojik rahatsızlık zannedilen bu semptomlar, panik atak belirtileri olabilir. Alanında uzman kişilerin yapacağı değerlendirmeler sonucu kişiye panik atak teşhisi koyulabilir.

Panik atak yaşayan kişide; araç kullanırken, yolda veya sosyal bir ortamda ataklarının yeniden tekrarlanacağı düşüncesi kaygı sebebi olur ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Aynı zamanda kişi, ataklarının yoğun olduğu dönemlerde hayatını tehlikede hissederek endişe içerisinde yaşayabilir. Panik atağın seviyesi ne olursa olsun, hayati riski olmadığı unutulmamalıdır. Panik atak anında derin nefes alıp vermek, zihni pozitif düşüncelerle doldurmaya çalışmak, atağın geçeceğini ve hayatın riskte olmadığını hatırlamak, atağın sürecini olumlu yönde etkileyecektir.

Panik atak, altında yatan sebepler doğrultusunda pek çok terapi yöntemiyle çözüme kavuşturulabilen psikolojik bir rahatsızlıktır. Atakların şiddetine göre, tedavi yöntemi belirlenmektedir.

Panik Atak Olduğumu Nasıl Anlarım?