Pandeminin ortaya çıkışı ve hızla yayılması ile birlikte çalışanlarını koruma adına riski minimize etmeye çalışan firmalar, aynı zamanda öngörülemez şekilde değişen ekonomi dinamiklerine de ayak uydurmaya çalıştı. Giderlerini yeniden gözden geçiren firmalar, günün şartlarına en uygun olarak ortaya çıkan online çalışma düzenine hızlı bir geçiş yaptılar.
Online çalışma sistemi, ilk etapta çalışanları fazlası ile motive etti. Çalışan evde işini yürütecek, daha az yorulacak, istediği an dinlenecek hatta evde olan işlerini bile yapabilecekti. Tüm bunlar kulağa son derece hoş geliyordu. Ancak belli bir zaman sonra çalışan, online sistemin hayallerindeki gibi olmadığını anladı. Bu sefer ortaya online çalışma psikolojisi diye bir gerçek çıktı. Sabah işe gitmek için kişisel bakım rutininin yerini daha fazla uyumak aldı ve böylelikle kişisel bakım geri planda kaldı. İş arkadaşlarıyla vakit geçirerek sosyalleşmenin yerini online toplantılar ve online görüşmeler aldı ve çalışanlar yalnızlaştı. Öğle aralarının, çay molalarının yerini işler yetişsin diye ekstra mesailer aldı ve kişilerin kendilerine ayırdığı ufak zaman dilimleri de ortadan kalktı. Eve yetişme telaşı olmadığı için işin bitiş saatleri uzayabildi, tüm gün masa başından kalkmama durumu fiziksel olarak da kişilere negatif olarak yansıdı. Tüm bu olumsuzluklar ile kişiler sosyal, psikolojik ve fiziksel açıdan negatif etkilendi.
Özellikle 7/24 aynı evde online çalışan çiftler için bu süreç çok zorlayıcı bir hal aldı. Aynı çatı altında hem işin genel stresi hem de online çalışmanın getirdiği ekstra yükümlülükler sebebiyle, çiftler arasında yeni problemler oluşmaya başladı, tahammül ve uyum sorunları arttı. Aynı şekilde çocuğu olan ebeveynler için, bu süreç olumsuz yönleriyle çocuğa da yansır hale geldi ve aile huzuru büyük oranda sarsılmaya başladı.
Online Çalışmanın Psikolojik Negatif Etkileri
Fiziki temastan uzak çalışma sonucu yalnızlaşmak
Evde geçirilen sürenin artması ile çalışma motivasyonunun düşmesi
Evdeki dikkat dağıtıcı unsurlar sebebiyle konsantre olamamanın yarattığı sıkıntı
Ekip çalışmalarının koordinasyonunun zorlaşması, iş aksaması endişesi ile yaşanan gerginlik
İşteki sıkıntıların anlık olarak eve yansıtılması, eş ve çocuklar arasında gerginlik yaratması
Çift ve aile açısından oluşan pek çok problemin yanı sıra bireysel olarak baktığımızda kişide depresyon, içe kapanma, kaygı ve stres artışı, sosyalleşmede güçlük gibi problemler meydana gelebileceğini söylememiz mümkün.
Bu süreçte kendimiz için neler yapabiliriz?
Online çalışma hayatını kolaylaştırmak için dikkat dağıtıcı unsurları kaldırarak kendinize sakin bir çalışma ortamı yaratabilir, öğle aralarını es geçmeyip dışarıda yürüyüş yapabilir, çalışmaya başlamadan önce spor ve egzersiz hareketleriyle bedensel olarak daha sağlıklı ve motive hissedebilirsiniz. Ayrıca çalışma rutininizi aksatmadan keyifli molalar verebilir ve haftada bir defa iş arkadaşlarınızla sosyal mesafenizi koruyarak toplantılarınızı dışarıda yapmayı deneyebilirsiniz.
Online çalışma sisteminin sizi yıprattığını, belirsizliklerin sizi kaygılandırdığını ve adaptasyonunuzun bozulduğunu düşünüyorsanız bir uzmandan destek almanız, sürecin sağlıklı şekilde devam etmesine yardımcı olacaktır. Bu süreçte zorunlu sebeplerden dolayı artan online psikoterapi desteği talepleri ve hizmetleri teknolojik imkanları kullanarak dezavantajları avantaja çevirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca size daha kolay ulaşmayı, yoğun ve stresli bir yaşam içinde kendinize ayırdığınız vakti değerli kılmayı ve size her nerede olursanız olun destek verebilme imkanını sağlamaktadır.
Psikoloji Antalya, “profesyonel bakış açısı ve uzman kadrosuyla” verdiği hizmetlerini online olarak da dünyaya sunmakta, Türkçe ve İngilizce olarak destek vermektedir. Hepimizin yaşam koşullarının değiştiği bu dönemde online hayata uyum sürecini online seanslarla destek alarak sağlayabilmek ve yaşanan zorlukları aşabilmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.