Huzursuz bacak sendromunun farklı semptomları sebebiyle net tanımı yoktur. Bu rahatsızlık demir eksikliği, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarla birlikte görülebilirken aynı zamanda psikolojik olarak da ortaya çıkabilmektedir. Peki, huzursuz bacak sendromu nedir? Tedavisinde neler yapılabilir?
Huzursuz bacak sendromu, kronik bir hareket rahatsızlığıdır. Bacaklarda görülen son derece rahatsız edici bir hissiyat, kişileri bacaklarını hareket ettirmeye zorlar. Bu hareketler kalkıp yürümek, bacakları sürekli sağa sola atmak ya da gerdirmek şeklinde görülebilir. Hareket ettirilen süreçte bir rahatlama hissiyatı olsa dahi hareket sona erdiğinde rahatsızlık tekrar başlar. Çoğu zaman uykuya geçiş sürecinde ortaya çıktığından uyku bozukluklarına da davetiye çıkarabilmektedir.
Huzursuz Bacak Sendromu Neden Ortaya Çıkar?
Huzursuz bacak sendromunun sebepleri ile ilgili kesin bir tanı olmamasına karşın yaygın kanı; beyindeki dopamin salgısında var olan bir dengesizliğin bu hastalığa yol açtığıdır. Rahatsızlığın ortaya çıkması için belirli bir yaş aralığı yoktur ancak çoğunlukla orta yaş ve yaşlılıkta görülür. Bu rahatsızlık aynı zamanda kadınlarda erkeklere oranla daha yaygın görülmektedir.
Huzursuz bacak sendromunun nedenleri aşağıda daha detaylı verilmiştir;
- Demir metabolizmasında meydana gelen bozukluklar bu rahatsızlığa sebep olabilir.
- Bazı ilaçların yan etkileri de rahatsızlığın nedenlerine dahildir.
- 40 yaş altında görüldüğünde kalıtsal olabileceği düşünülür.
- Hamilelik döneminde olduğu gibi meydana gelen hormonsal değişikler de huzursuz bacak sendromunun görülmesine yol açar.
- Diyabet ve alkolizm de sebepler arasında yer alır.
Yukarıda görülen sebepler, hastalığın kesin kaynağı olarak görülmez. Çoğunlukla bu rahatsızlığın altında ciddi bir tıbbi rahatsızlık yoktur. Hastalık genellikle psikolojik sebeplerle ortaya çıkar.
Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın adından da anlayabileceğiniz üzere bacaklarda bir huzursuzluk olması en yaygın ve net belirtidir. Bireyler, bacaklarını hareket ettirmeden duramaz ve dürtüsel olarak bunu yapmak isterler. Hareket anında geçen belirtiler hareket durduğunda tekrar başlar.
En yaygın huzursuz bacak sendromu belirtileri aşağıdaki gibidir;
- Belirli bir süre hareketsizlikten sonra ortaya çıkabilir. Örneğin sinema, otobüs ve uçak yolculuklarında hareket ettirme dürtüsü yaygındır.
- Rahatsızlık genellikle akşam ortaya çıkar ya da belirtiler artabilir. Çok daha yoğun bir rahatsızlık hissi yaşanabilmektedir.
- Belirtiler gerinme, hareket etme ve yürümeyle birlikte azalır.
- Gece boyunca bireylerin bacaklarını periyodik olarak hareket ettirdiğini gözlemleyebilirsiniz. Bu durum uyku kalitesini düşürmekte ve kişilerin yorgun uyanmasına sebep olmaktadır.
Çok nadir de olsa huzursuzluk hissiyatı kollarda da görülebilmektedir. Bu durum rahatsızlığın ilerlediğini gösterir. Aynı zamanda bazı geceler ortaya çıkan bu belirtiler her gece ve daha uzun sürelerle ortaya çıkar. Tedavi edilmesi yaşam ve uyku kalitesi için gereklidir.
Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Tedavi Edilir? Tanı ve Teşhis
Huzursuz bacak sendromunun teşhisi için ilk olarak bir nöroloji doktoruna gitmek gerekmektedir. Eğer nörolog, hastada herhangi bir sorun görmezse, kişi mutlaka bir psikolog tarafından değerlendirilmelidir.
Huzursuz bacak sendromunu rahatlarmak için yapılabilecek bazı yöntemler aşağıdaki gibidir;
- Bacaklara masaj yapmak.
- Yatmadan önce ılık bir duş almak.
- Akşam saatlerinde egzersiz yapmaktan kaçınmak.
- Gün içerisinde uzun saatler hareketsiz durmamak.
- Kafein, alkol ve nikotin tüketimini azaltmak.
Yukarıdaki yöntemler hastalığın semptomlarında hafifleme görülmesine yardımcı olabilir ancak kesin bir tedavi yolu oldukları söylenemez. Kesin tanı ve teşhis için mutlaka nörolog ve psikolog değerlendirmesi gerekmektedir.
Eğer siz de huzursuz bacak sendormunu aşmak istiyorsanız bizimle www.psikolojiantalya.com internet sitemizi ziyaret ederek veya +90 0555 101 51 15 veya +90 552 606 22 26 telefon numaralarımızı arayarak iletişime geçebilirsiniz. Profesyonel bir danışmanlık hizmeti almak, bedeninizde ve uyku kalitenizde artış görülmesini sağlar…