Ergen Birey Kendine Zarar Veriyorsa

ergen bireyler kendinde zarar

ergen bireyler kendinde zarar

Ergen bireyler için arkadaş çevresinde gerçekleştirilen davranışlar çoğu zaman normal olan ve taklit davranışlardır. Bunun yanı sıra, aykırı olmak ve dikkat çekmek de ergen bireylerin davranışlarının yönünü belirleyen bir faktördür. Kendine zarar verme davranışı da ergenler arasında, arkadaş çevresinde normalleştirilerek ya da ilgi çekmek uğruna yapılması yaygın olarak görülebilir. Özellikle belirli bir arkadaş grubu içerisinde kendini kesme, duvara yumruk atma, üzerinde izmarit söndürme gibi davranışların sık yapılması, durumu normalleştirmektedir. Fakat genellikle arkadaş grubunda kabul görmek veya farklılığını göstermek amacıyla yapılan kendine zarar verme davranışı uzun süreli bir alışkanlık haline gelmez.  Ancak çocuğunuzun kendine zarar verme davranışının tekrarlandığı bir tablodan bahsediyorsak altında çok daha derin duygusal zorlantılar görülür. Bu yüzden “bu davranışı sadece taklit veya ilgi çekmek için yapıyor; bizi üzmek için yapıyor” gibi söylemler çocuğunuzla aranıza öfkeden duvarlar örmenin yanısıra çocuğunuzun altta yatan psikolojik ihtiyaçlarını da azımsamak dışında çok fazla etkili olmaz. Bu yüzden gelin bu davranışı daha derinlemesine ele alalım. Aileler için son derece can sıkıcı olabilen bu davranışlar nelerdir? Ergen birey kendine zarar veriyorsa nasıl bir yol izlenebilir? Ergen Bireyler Kendilerine Neden Zarar Verir?

Dış çevre tarafından çok fazla anlam verilemese de kendine zarar verme davranışı gerçekleştiren ergen bireylerin mantıklı açıklamaları vardır. Bilinçli ya da bilinçsiz olarak kendine zarar vermek, ilgi çekmenin yanı sıra bir rahatlama yöntemi olarak da kullanılabilir.

Genel olarak ergen bireylerin kendilerine zarar verme sebepleri aşağıdaki gibidir;

  1. Duygusal acılarla baş edememek
  2. Boşluk hissi karşısında ne yapacağını bilememek
  3. Öfke kontrolünde yaşanan güçlükler
  4. İstek ve problemlerin yeterince açık şekilde ifade edilememesi
  5. Anlaşılmadığını düşünmek
  6. Kendine ya da başkalarına bu yöntemle ceza vermek, kendini cezalandırmak.

Ergen bireyler, duygusal acılarla baş edemedikleri zaman kendilerine zarar vererek kısa süreli rahatlamalar yaşayabilirler. Bu rahatlamayı fark ettikten sonra da davranış alışkanlık haline dönüşebilir. Her ne kadar belirli bir süre sonra pişmanlık duyulsa da alışkanlık süreklilik kazanmış olabilir. Bazı ergenler yalnızca deneyim için kendine zarar verir ve alışkanlık haline getirmez.

Kendine Zarar Verme Davranışını Tetikleyen Diğer Faktörler Nelerdir?

Kendine zarar vermek, yalnızca ergenlik dönemiyle ortaya çıkmaz. Ergen bireyin bu davranışa olan yatkınlığı da tetikleyici olabilir. Örneğin ailede ya da yakın arkadaş çevresinde bu tarz hareketleri olan bireylerin var olması örnek teşkil eder. Aynı zamanda antisosyal ve borderline gibi kişilik bozukluklarının belirleyici özellikleri arasındadır. Ergen bireyin kendine zarar verme davranışı yalnızca ergenliğine bağlı olmayabilir. Bu sebeple detaylı bir inceleme gerekmektedir.

Ergenlerin Zarar Verme Davranışını Engellemek İçin Ne Yapılabilir?

Ergenlerin duygu durumları çok sık değişir ve kendilerini regüle etmekte zorlanabilirler. Yaşadıkları duygular çoğu zaman uç noktalardadır ve baş etmesi zordur. Tam da bu sebeple öncelikle duygulara yönelmek gerekir.

Böyle bir durumla karşılaşıldığında yapılması gerekenler aşağıdadır;

  • Bireyin duyguları tanınmalı ve yok sayılmamalıdır. Çocuklar kendi duygularını ancak böyle tanır ve düzenleme becerisi kazanırlar. Özellikle olumsuz duygular göz ardı edilmemeli, üzerine konuşulmalıdır.
  • Benlik saygısı bu dönemde her anlamda önemlidir. Ebeveyn olarak çocuğunuzun doğru ve başarılı davranışlarını takdir etmeli ve ona kendini sevmeyi öğretmelisiniz.
  • Ebeveynlerin öfke karşısında nasıl tepki verdikleri çocuklar için çok önemlidir. Çocuğunuz öfke kontrolünü sağlayamıyorsa ona bu duyguyla nasıl başa çıkabileceğini uygulamalı olarak göstermeli ve örnek olmalısınız.
  • Kendine zarar verme davranışı karşısında büyük ve ani tepkiler vermemelisiniz. Sakin bir şekilde konuyu ele almalı ve çocuğunuzla konuşmalısınız.

Ebeveyn davranışları çok önemli olduğu için genel anlamda aşırı tepkilerden kaçınmalısınız. Kavga ve gürültü, böyle bir dönemde sağlıklı olmayacaktır. Oldukça hassas olunan böyle bir konu için, mutlaka profesyonel yardım almanız, sorunun sağlıklı şekilde çözülmesine yardımcı olacaktır.

Eğer siz de çocuğunuz için endişeleniyor ve kendine zarar verme davranışının bir alışkanlık haline geldiğini düşünüyorsanız bizimle www.psikolojiantalya.com internet sitemizi ziyaret ederek, +90 0555 101 51 15 veya +90 552 606 22 26 telefon numaralarımızı arayarak iletişime geçebilirsiniz.

Ergen Birey Kendine Zarar Veriyorsa