- Tümü
- Çift, Evlilik, Aile
- Çocuk
- Ergenlik
- İş Dünyası
- Patolojiler
- Terapi Ekolleri
- Yetişkin
- Genel
Duygusal Özgürleşme Psikoterapi ile Mümkün
Herkesin hayatında deneyimlediği olumlu veya olumsuz yaşantılar vardır. Bu yaşantılardan elde edilen deneyimler, olumlu olduğunda hayatımıza da olumlu etkileri olur. Ancak olumsuz olduğunda hayat boyu sürecek olumsuz etkileri devam eder.
Çocuğum Okula Başladı, Bizi Psikolojik Olarak Neler Bekliyor?
Her anne baba için çocuğunun okula başlama serüveni heyecan vericidir. Kreş, anasınıfı, ilkokul süreçlerinden başlayan bu serüven, yıllar boyunca devam eder.
Davranışlarımız Duygularımızın Kontrolü Altında
Yaşamımızda sahip olduğumuz 7 temel duygu vardır. Bu duygular; sevinç, üzüntü, tiksinme, şaşırma, korku, öfke ve utançtır.
Göç ve Göçmenlik Psikolojisi
Hepimiz; doğduğumuz, büyüdüğümüz toplumun kültürel normlarını benimser ve kendimizi oraya ait hissederiz. Öyle ki büyüdüğümüz veya çok uzun zaman geçirdiğimiz bir
Zihninizi Aşırı Meşgul Eden Düşünceleriniz Mi Var?
İşiniz gücünüz bittiğinde, arkadaş buluşmanızdan eve geldiğinizde, çocuklarınız uyuduktan sonra, yemek yaparken, uykuya dalarken, kısacası kendinizle baş başa kaldığınız her an;
Narsisizm ve Aşk
En başarılı, en zeki, en güzel “hep ama hep” benim. Bu cümleleri çok duymayız ama duyduğumuzda şüpheyle yaklaşırız. Şüphemiz sorunlu bir kişiliğin karşımızda olup olmadığıdır.
Çocuklarda Özgül Fobi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Çocuklar; hayatı keşfetme aşamasında, pek çok deneyim yaşayarak duygularını ortaya koyarlar. Örneğin bazı çocuklar için yüksek ses herhangi bir şey ifade etmezken, bazı
Romantik İlişkilerde Yaş Farkı, Psikolojimizden Nasıl Etkiliyor?
Karşı cinsle olan etkileşimde yaş farkı; bazıları için önemli bir kriterdir, bazı kişiler için ise yaşın hiçbir önemi yoktur. Kimi kadın; kendinden büyük, olgun olarak tabir ettiği yaşı büyük erkeklerden
Romantik İlişkilerde Güç Kimde Olmalı?
Ben daha güzelim, ben daha çok para kazanıyorum, benimle birlikte olacaksan bu şekilde giyinemezsin…’’Bu cümleler ilişkilerde duymaya alışkın olduğumuz;
Yoğun ve Stresli Hayatın Olumsuz Getirisi: Tükenmişlik Sendromu
Günümüzde çoğu kişi, koşuşturma içerisinde ve günlük hayatın getirdiği olumsuzluklar sebebiyle ciddi zorlantı yaşıyor.
Psikopatoloji Nedir? Kaynağı Nelerdir?
Psikopatoloji; normal olmayan, uyumsuz davranışları derinlemesine inceleyen bir bilim dalıdır. Sosyal ve gelişimsel normlar çerçevesinde gerçekleştirilen araştırmada davranışın kaynağı, uyumsuzluk düzeyi, uyumsuz davranışın sıklığı, süresi ve şiddeti, bireysel ve zihinsel süreçleri ile birlikte ele alınmıştır.
Bağımlılık Sebepleri & Bağımlılıklardan Nasıl Kurtuluruz?
Bağımlılık; herhangi bir unsurun, maddenin, davranışın kişiye fizyolojik veya psikolojik olarak zarar veriyor olmasına rağmen ondan vazgeçememesi, sürekli olarak onunla yaşama isteğinde bulunması ve eksikliği durumunda kriz halinde olmasıdır.
Vajinismus
Cinsellik; doğumdan ölüme kadar her zaman bizimle var olan ancak toplumumuzda yasak, ayıp, günah olarak nitelendirilen bir kavramdır. Çocuk, ergen, yetişkin cinselliği hep çeşitli sebeplerle geri plana itilir.
Akut Stres Bozukluğu
Akut stres bozukluğu farklı sebeplerden ortaya çıkabilse de genel olarak travmatik olaylardan sonra yaşanan psikolojik rahatsızlıklara verilen genel addır.
Ergen Birey Kendine Zarar Veriyorsa
Ergen bireyler için arkadaş çevresinde gerçekleştirilen davranışlar çoğu zaman normal olan ve taklit davranışlardır. Bunun yanı sıra, aykırı olmak ve dikkat çekmek de ergen bireylerin davranışlarının yönünü belirleyen bir faktördür.
Hayatı Paylaşmak ile Zindan Etmek Arasındaki İnce Çizgi
Hayatın getirdiği yükü birlikte omuzlamak, mutlu anılar biriktirmek; her çiftin isteğidir. Ancak bazen bu ümitlerle yola çıkılmış olunsa bile hayat, çift için zindan hale gelebilir.
Sorunlu İlişkiler Kurtulur Mu Yoksa Sonlanmalı Mı?
Güzel başlayan ilişkilerin pek çoğu yolunda devam ederken, kimi ilişkiler ise çeşitli sorunlar yaşayarak zaman içerisinde içinden çıkılmaz hale gelir.
Ergenlerde Dürtü Kontrol Bozukluğu
Dürtü kontrol bozukluğu, her yaşta ortaya çıkabilen psikolojik bir problemdir. Bireylerin, kendilerini ve bağımsızlıklarını keşfettikleri ergenlik döneminde de dürtü kontrol bozukluğu görülebilir.
Kadınlarda Cinsel Mutluluk
Cinsellik; hem ruha hem bedene hitap eden, ilişkilerdeki aşkı ve tutkuyu temsil eden bir eylemdir. Kadın ve erkeğin ilişkisindeki mutluluk, cinsel mutluluk ile paraleldir.
Sınır Koymak Neden Önemlidir?
‘’Hiç istemiyorum ama arkadaşım kırılmasın diye onun dediğini yapıyorum, karşılığını almadığım halde müdürümden tepki görmemek adına çoğu gece mesaiye kalıyorum, annem sürekli özel hayatıma müdahale ediyor saygısızlık etmemek için sesimi çıkartmıyorum…’’
Çocuğumun Hayatını Takıntıları Yönetiyor
Çocukta takıntı; zaman ve mekan gözetmeksizin, sürekli yapmak istediği tekrarlayıcı davranış ve düşünceler olarak ifade edilebilir.
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Huzursuz bacak sendromunun farklı semptomları sebebiyle net tanımı yoktur. Bu rahatsızlık demir eksikliği, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarla birlikte görülebilirken aynı zamanda psikolojik olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Uyku Bozukluğu Nedir? En Yaygın Uyku Problemleri Nelerdir?
Her insan, sağlıklı kalabilmek için yeterli uykuya ihtiyaç duyar. Uykuya en çok ihtiyaç duyan organımız, beyindir. Kişiler uyandıklarında, kendilerini zinde ve dinlenmiş hissediyorsa;
Gaslighting Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Gaslighting, 1944 yapımı gaslight filminden yola çıkarak oluşturulmuş bir terimdir ve son zamanlarda gündeme gelen önemli bir manipülasyon türüdür.
Psikolojik Manipülasyon Nedir? Manipülasyona Maruz Kalındığında Neler Yapılmalı?
Pekçok kişi, başkaları tarafından duygusal istismara maruz kalmakta ve zor kullanarak fikirleri, davranışları değiştirilmeye çalışılmaktadır.
Empati Mi Yapıyorsunuz? Yoksa Kendinizi Mi Feda Ediyorsunuz?
Empati, birçok farklı tanımı bulunan bir terimdir. En temelde empati kognitif yani bilişseldir; kişi, karşısındakini tanır ve onun neler hissettiğini anlar.
Çocuğunuzu Mu Büyütüyorsunuz, Çocukluğunuza Mı Dönüyorsunuz?
Günümüzde birçok ebeveyn çocuğunu büyütme aşamasında zaman zaman çeşitli araştırmalar yaparak hareket etmektedir.
Aşırı Sevgi Gibi Görünen Manipülasyon: Love Bombing (Sevgi Bombardımanı)
Manipülasyon, kişiyi kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmek üzere kullanılan bir yöntemdir. Her ilişkide olabileceği gibi, romantik ilişkilerde de manipülasyonlara sıkça rastlanmaktadır.
Motivasyonel Terapi
Motivasyonel terapi, içinde bulunduğu durumdan memnun olmayan ancak değişim konusunda da zorluklar yaşayan kişierle yapılan görüşme tekniklerinden bir tanesidir.
Sosyal Medya ve Aşk
Dijitalleşen dünyayla birlikte hayatımıza her gün pek çok yenilik giriyor. Sosyal medya da bunlardan sadece bir tanesi. Platformlar aracılığıyla hayatımızın her alanına dokunan sosyal dünyada, aşk konusu da oldukça popülerdir.
Cinsel Sorunlar ve Cinsel Terapinin Önemi
Temelde neslin devamlılığını sağlayan üreme, doğumdan itibaren herkeste bulunan yaşamsal bir dürtüdür. Biz insanlar bu üreme dürtüsü ile cinsel hayatımızı şekillendiririz. Sevgi, aşk, karşı cinse olan çekim olarak adlandırdığımız unsurlar da bu dürtünün ortaya çıkardığı duygulardır.
Okula Adaptasyonda Danışmanlık Süreci
Okul; çocuğun hem teorik hem de pratik bilgiler edindiği ve bunları yaşamında uyguladığı aile ortamından sonraki ilk deneyimdir. Okul zamanında çocuk, ebeveynlerinden ayrı olarak tek başına hareket etmeye ve kararlar vermeye de başlar.Bu süreçte sosyalleşmeyi, ihtiyaçlarını kendi başına karşılamayı, sorumluluk almayı ve problemlerle tek başına mücadele etmeyi öğrenir.
Dinamik Aile Tipleri Nelerdir ve Çocukları Nasıl Etkiler?
Aile tanım olarak; anne, baba ve çocuklardan oluşan, toplumdaki en küçük sosyal yapı olarak ifade edilmektedir. Sosyal çevre, kültürel yapı ve alınan eğitimler çerçevesinde aile yapısı şekillenir ve dinamik aile tiplerinden birini oluşturur.
Çocuğum Utangaç Deyip Geçmeyin
Farklı bir ortama girdiğinde sorulan sorulara yanıt vermekte isteksiz davranışlar gösteren, ortama adapte olmakta zorlanan ve ebeveynlerinin yanından ayrılmayan çocuklar hepimizin çevresinde olan, oldukça sık karşılaştığımız ve utangaç çocuk olarak adlandırdığımız profillerdir.
Bipolar Bozukluk Mu, Borderline Kişilik Bozukluğu Mu?
Benzer semptomlara sahip olan bipolar bozukluk ve borderline kişilik bozukluğu, birlikte görülme sıklığının da fazla olması sebebiyle doğru tanı koymayı zaman zaman zorlaştırır. Benzer olması sebebiyle birbiriyle en sık karıştırılan iki temel semptom; mizaç dalgalanmaları yani ruh hali değişiklikleri ve dürtüselliktir.
Hücum Terapi
Yüzlerce psikoterapi tekniği ve kuramı vardır. Her bir teknik ve kuram, danışanlar üzerinde farklı etkiler yaratır. Hücum terapi oldukça yoğun ve derin çalışılan bir psikoterapi tekniğidir. Çünkü semptoma yani belirtilere değil, kaynağa yöneliktir. 10 gün gibi kısa bir sürede yoğun bir şekilde çalışılır.
Toksik İlişki Nedir?
Dünya üzerindeki milyarları aşan insan topluluğu, sosyal olarak birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Elbette bu durum, kişilerin çocukluktan başlayarak kısa ya da uzun süreli birbirileriyle bağ kurma isteklerini de beraberinde getirir. İnsanların sosyal olarak kurdukları bağ dolayısıyla geliştirdiği iletişim, insanlar arasındaki ilişkiyi anlatan kısa bir özettir.
Terk Edilme Korkusu
‘’Ben kendi halimde mutluyum, nasılsa yine terk edileceğim için yeni bir ilişkiye başlamak istemiyorum, ilişkimde terk edilmemek için partnerimin bir dediğini iki etmiyorum…’’ Bu cümleler, sıklıkla karşılaştığımız ve terk edilme korkusunu anlatan cümlelerdir.
Kontrol İhtiyacı Neden Doğar? Neden Kontrol Ederiz?
Genelde hepimizin çevresinde ‘’Hiç kimse bir işi benim kadar ayrıntılı düşünemez ve daha iyisini yapamaz’’ diyen kişiler vardır. Her şeyin en iyisi olduğundan emin olana kadar tasarlar, uygular ve uygulatırlar.
Sonbahar Depresyonu
İlkbaharın gelişi ve devam eden yaz mevsimiyle birlikte uzun günler, sıcak hava, tatiller ve yapılan tüm aktiviteler bizi adeta kendimize getirir ve çok iyi hissettirir. Güneşli bir güne uyanmak bile başlı başına psikolojimiz üzerinde büyük oranda olumlu etkiye sahiptir.
Lohusa Depresyonu
Hamileliğin ardından gerçekleşen doğum ve annenin bebeğini kucağına aldığı ilk andan itibaren anne için lohusalık dönemi de başlamış olur. Bu döneme aynı zamanda, fizyolojik, psikolojik, ilişkisel ve sosyal olarak pek çok değişimin aynı anda yaşandığı çok katmanlı bir evre de diyebiliriz.
Çocukluk Yaşantılarının Kişiliğimize Etkileri
Dünyaya merhaba dediğimiz andan itibaren kayıt altında olan zihnimiz, yaşadığımız her şeyi anlamlandırmaya ve kategorize etmeye başlar. Çekingen, dışa dönük, dürüst, fedakar, üşengeç, duygusal, güvenilir, agresif, stresli diye tanımladığımız özellikler; pek çok sebebin kişilik oluşumuna etkileri diyebileceğimiz durumlardır.
Toplumsal Travmalar ve Psikolojik Desteğin Önemi
Travma; kişinin yaşadığı veya tanık olduğu, aniden ve olağan dışı yaşanan olumsuz olaylar karşısında çaresizlik, üzüntü, korku ve tehdit hissettiği aşırı durumlardır. Bu durumlar, kişi üzerinde son derece yıpratıcı etkiler bırakır ve bu etkilerin sonuçları olarak kişi sürekli o anda takılı kalır ve her yeni gün travmanın yaşandığı o günün tekrarı haline gelir.
Nevrotiklik Nedir? Nevrotik Kişinin Hayatı Nasıldır?
Herkes zaman zaman belli nedenler doğrultusunda kendini kaygılı, korkmuş veya huzursuz hissedebilir ancak; olumsuz duyguların sebebi olan durum ortadan kalktığında normal hayat geri döner.
Çocuğum Yaşıtları Gibi Konuşmuyor
Bebekler; doğduğu andan itibaren önce annesiyle daha sonra çevresiyle sözel olmasa bile iletişim halinde olarak istek ve ihtiyaçlarını bir şekilde anlatmaya çalışırlar.
Ölüm Korkusu ile Yaşamak
İnsanoğlu var olduğu zaman dilimi boyunca, günlük hayatı hep bir koşuşturma içerisinde geçmiştir. İlk zamanlardan bugüne teknolojik gelişmeye paralel dinamikler de değişmiş ve koşuşturma...
Eşler Arası Kıskançlık Krizleri
Seven insan kıskanır, ben kıskanç bir insanım, eşim kıskanç olduğu için davranışlarıma dikkat ediyorum, sana güveniyorum ama çevreden dolayı seni çok kıskanıyorum...
Online Çalışma Psikolojisi
Pandeminin ortaya çıkışı ve hızla yayılması ile birlikte çalışanlarını koruma adına riski minimize etmeye çalışan firmalar, aynı zamanda öngörülemez şekilde değişen ekonomi dinamiklerine de ayak uydurmaya çalıştı.
Hayır Demekte Zorlanıyorsanız…
Ya yanlış anlaşılırsam, bana bir daha güvenmezse, bir daha benimle konuşmak istemezse, ayıp olmasın, beni terslemesin, küçük düşersem, ya reddedilirsem… Bu düşünceler size de tanıdık geldi mi?
Cinsel Travma Sonrası Oluşan Ruhsal Sorunlar
Cinsel saldırı; kişinin izni olmadan, beden dokunulmazlığını ihlal eden son derece örseleyici duygu ve amaçlar içeren, zorlayarak ve hatta şiddet kullanarak gerçekleştirilen cinsel olarak kötüye kullanma durumudur. Kişinin korku, öfke, nefret, endişe, utanç...
Şema ve Mod Terapi
Yetişkin bireylerin psikolojik sorunlarının kaynağı çoğunlukla çocukluk ve ergenlik yıllarına dayanmaktadır. Kişinin çocukluk çağı yaşantılarının olumsuz tecrübeleri, ciddi psikolojik problemleri beraberinde getirebilmekte ve bunlardan bazıları bilinçdışı oluşarak kendiliğinden değişmesi zor olan problemler haline dönüşebilmektedir.
Çocuk Pedagojisi ve Danışmanlığı
Çocuklarda da tıpkı yetişkinler gibi duygusal veya davranışsal açıdan bazı problemler görülebilir. Ebeveynler çocuklarını çok iyi tanırlar ve onlarda normalden farklı bir duygu durumu veya davranış gerlişirse, bunu ilk olarak kendileri fark ederek sorunun kaynağını ve çözüm yollarını ararlar.
Kardeş Kıskançlığı
Yetişkin bireylerin psikolojik sorunlarının kaynağı çoğunlukla çocukluk ve ergenlik yıllarına dayanmaktadır. Kişinin çocukluk çağı yaşantılarının olumsuz tecrübeleri, ciddi psikolojik problemleri beraberinde getirebilmekte ve bunlardan bazıları bilinçdışı oluşarak kendiliğinden değişmesi zor olan problemler haline dönüşebilmektedir.
Evlilikte Geniş Aile Problemleri
Birbirini seven, iyi anlaşan, ruh eşimi buldum diyen her çift, yuva kurup mutlu mesut yaşamak ve birlikte yaşlanmak ister. İşler ciddiye binip ailelerle tanışma dönemi geldiğinde çiftin mutluğu ve heyecanı doruk noktasındadır; çünkü hayal ettikleri yuvayı kurmak için adımlar atılmaya başlanmıştır.
Pandemi Evli Çiftlerin Maskesini Düşürdü
Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs pandemisi sebebiyle herkes kabuğuna çekilmek zorunda kaldı. Sosyal izolasyon, hafta sonu yasakları, evden çalışma derken evli çiftler birlikte daha fazla zaman geçirir oldu.
Çocukluk Çağı Travmaları Yetişkinlikteki İlişkilerimizi Nasıl Etkiliyor?
Yeni doğan bir bebek; dünyaya gözlerini açtığında hiçbir bilgi yoktur zihninde… Travmatik olaylardan uzakta, etrafında olup bitenleri anlamaya, anlamlandırmaya çalışır. Hayatı anlamlandırma çabası, ona bakan kişiler ve ebeveynleriyle şekillenir.
Bipolar Bozukluk ve Belirtileri
Psikolojik problemler arasında sıklıkla rastlanan ve bireyin duygu durumunu direkt olarak etkileyen en önemli problemlerden biri bipolar bozukluktur. Bipolar bozukluk, kişinin gündelik hayatını ciddi anlamda zorlaştırmakta ve sosyal hayatında problemlere sebep olmaktadır.
Otizm ve Belirtileri
Otizm; sebebi hala tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülen, doğuştan gelen nörogelişimsel bir farklılıktır. Kişinin çevresiyle sözlü veya sözsüz iletişiminin normal dışı ve sosyal etkileşiminin yetersiz olması ile ifade edilebilir.
Stres Yönetimi
Stres, kişinin olaylar karşısında hissettiği baskı ve gerginlik durumudur ve bazı semptomlarla ben buradayım der. Bu semptomlar titreme, baş ağrısı, kalp çarpıntısı gibi fizyolojik; anksiyete, depresyon gibi psikolojik ve unutkanlık, karar vermede güçlük, zihin karışıklığı gibi zihinsel belirtilerle kendini gösterir.
Çocuklu Çift Olmak
İlişkilerin yıpranma sebeplerinden biri de çiftlerin ilişkilerinin monotonlaşmasıdır. Bazı evli çiftlerde çocuk dünyaya gelene kadar sevgililik rolleri ağır basarken çocuk doğduktan sonra roller yalnızca anne-baba olmaya evriliyor.
Sosyal Fobi Nedir?
Günümüzde çok sık karşılaştığımız kaygı problemlerinin başında, kişinin aklından geçenleri eleştirileceği endişesi ile dile getirememesi gelmektedir. Yaşanılan bu kaygı sosyal fobi olarak adlandırılmaktadır.
Korona Virüs Obsesif Kompulsif Bozukluğu Nasıl Etkiliyor?
Obsesif Kompulsif bozukluk; obsesyon ve kompulsiyon kelimelerinden meydana gelmiş olan psikolojik bir tanımlamadır ve kaygı kökenli psikolojik rahatsızlıklardan biridir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve EMDR Terapisi İle Travmadan Kurtulma
Yaşanmış ağır bir olay veya durum, kişiyi olağanüstü şekilde zorladıysa ve bu yaşanmışlık kişinin hayatını başa çıkamayacağı kadar etkilediyse travma ortaya çıkmış demektir.
GAPS Bağırsak Ve Psikoloji Sendromu Nedir?
GAPS (Gut and Psychology Syndrome & Gut and Physiology Syndrome) açılımı; bağırsak-beyin ilişkisi, bağırsak-beyin hastalıkları ve bağırsak fizyolojik hastalıklardır. GAPS, nöroloji ve beslenme alanında uzmanlaşmış bir tıp doktoru olan Dr. Natasha Campbell-McBride’ın uluslararası tescilli ifadesidir.
Psikoterapi Seansı Nedir?
Psikoterapi, bireylerin dönemsel olarak geçirdikleri psikiyatrik rahatsızlıkların yani; yaşamdan keyif almalarını engelleyen, günlük yaşantılarında kendilerini zorlayan durumların çözüm yollarını arayan bir tedavi metodudur.
Çocuk Pedagojisi
Çocuklarda da tıpkı yetişkinler gibi duygusal veya davranışsal açıdan bazı problemler görülebilir. Ebeveynler çocuklarını çok iyi tanırlar ve onlarda normalden farklı bir duygu durumu veya davranış gerlişirse, bunu ilk olarak kendileri fark ederek sorunun kaynağını ve çözüm yollarını ararlar.
Çift ve Aile Danışmanlığı Terapisi
İlişki içerisinde bulunan çiftlerin ya da evlilik müessesesi içerisindeki bireylerin aralarındaki ilişkilerde belirli dönemlerde negatif durumlar meydana gelebilir. Bu negatif olayların daha da büyümesi, çiftlerin bireysel olarak yaşam kalitelerini oldukça aşağı çekeceğinden..
Eğitim Hayatında Psikolojik Danışmanlığın Rolü Nedir?
Yaşadığımız dönemin en değerli konularından bir tanesini eğitim oluşturmakta. Çok küçük yaşlardan itibaren çocuğumuzun eğitim hayatında rol oynayan kurumlar, her bir öğrenciyi donanım olarak üst sıralara çıkarmayı hedefliyor.
Antalya Çift Terapisi Hizmeti
İlişki içerisindeki çiftler ve evli çiftler ilişkilerindeki sorunları düzeltmek ve heyecanını kaybetmiş ilişkilerini daha iyi bir noktaya taşımak için çift terapisine ihtiyaç duyabilmektedir.
Cinsel Terapi Nedir?
Her insanın bedensel ve ruhsal mutluluğunun yolu sağlıklı bir cinsel hayattır. Tekrardan mutlu ve tatmin edici bir cinsel yaşam oluşturmak için, cinsel sorunların nedenlerinin araştırılması çok önemlidir.
Çocuğum İçin Doğru Seçim Hangisi: Pedagog Mu Çocuk Ve Ergen Psikoloğu Mu?
Çocuklar ve gençler de tıpkı yetişkinler gibi psikolojik olarak zorluklarla karşılaşabilmekte; duygusal, düşünsel ve davranışsal sıkıntılar yaşayabilmektedirler.
Bağırsak ve Psikoloji Sendromu
Nöroloji doktoru olan Natasha Campbell-McBride tarafından ortaya çıkartılmış olan bağırsak ve psikoloji sendromu, tıp dilinde “GAPS sendromu” olarak da bilinmektedir.
Çocuk ve Ergen Psikoloğu Antalya
Ülkemizde çocuk psikolojik sağlığı alanında çalışan temel olarak 2 bölüm bulunuyor. Bunlardan ilkini çocuk psikoloğu ile yürütülen çocuk psikoterapisi alanı oluştururken, ikincisini ise çocuk psikiyatri alanı oluşturuyor.
Antalya Psikolog Desteği Almanın Faydaları
Çoğu şehirde olduğu gibi Antalya psikolog ihtiyacında yoğunluk yaşanan illerimizden bir tanesi. Kalabalık nüfuslu şehirlerde hem şehir hayatının hem de bireysel hayatın getirmiş olduğu zorluklar..
Bireysel Danışmanlık Nedir?
Bireysel danışmanlık, bir bireyin kendinde var olduğunu hissettiği/düşündüğü duygusal durum rahatsızlıklarını ve psikolojik olarak yaşadığı eksiklikleri tedavi edebilmek amacıyla aldığı desteğin genel adıdır.
Psikodinamik Psikoterapi
Geçmişte, erken çocukluk dönemlerimizde yaşadığımız olayların etkilerini bugünkü hayatımızda bilinçdışı olarak tekrar ederiz. Zaman değişir, kişiler değişir, olaylar değişir ancak kalıp, patern, döngü aynı kalır değişmez.
Geçmişin Gölgesinden Kurtulamayan İlişkiler…
Yaşamımızı tümüyle incelediğimizde bugünümüzü oluşturan ve hala etkilemeye devam eden bir süreç olarak geçmiş, geçmemiştir ve belli ki geçmeyecektir.
Şema Terapi
Şema terapi, 1980’lerin ortalarına doğru Dr. Jeffrey Young tarafından geliştirilen bir terapi modelidir. Dr. Young, Pennsylvania Üniversitesi Kognitif Terapi Kliniği’nde Prof. Aaron Beck’in yanında deneysel..
Çocuğunuzu Överken Gizli Tuzaklardan Kaçınmak
Çocuğunuzu cesaretlendirmek için, yaptıkları olumlu davranışları ödüllendirerek daha sık yapmalarını sağlamak için, onunla gurur duyduğunuzu göstermek için…
Karnım mı Acıktı Yoksa Duygularım mı?
Yemek yemek hayatımızın en temel ihtiyaçlarından biri olmakla birlikte kutlamalarımızda, kayıplarımızda, özel günlerimizde yapılan en yaygın sosyal aktivitelerden biridir.
Korona Günlerinde Ebeveynlik
Koronavirüs, sosyal mesafe, sosyal izolasyon, karantina… Bir hafta önce bunlar bize uzak ve bilmediğimiz terimlerken, şu anki dönemde sosyal medyamız, günlük konuşmalarımız, televizyonlarımızda sürekli olarak konuşulan ve maruz kaldığımız konular oldu.
Öfke Anlarında Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Çocuğunuz öfke krizleri yaşadığında, söylediğiniz her şeye hayır demeye başladığında, kendi isteklerinin olması için sizinle sıklıkla inatlaştığı zamanlarda, durduramadığınız uzun süreli ağlamalar yaşadığında onu sakinleştirmek..
Yas
Kayıp denince aklımıza ilk olarak sevdiğimiz birinin ölmesi gelse de, ayrılıklar, boşanmalar ve var olan bir rolümüzü veya becerimizi yitirdiğimiz işten atılma, emekli olma, yaşlanma ve hastalanma gibi yaşadığımız durumlar da kayıptır.
Geçmiş Geçmiş midir?
Hepimizin büyürken ötekilere ihtiyacı vardı; annemize, babamıza, kardeşimize, bakıcımıza, yakın çevremizdeki insanlara… Dünyayı, kim olduğumuzu onlar aracılığıyla öğrendik.
İş Yaşamında Negatif Stresten Pozitif Strese
Her işin belirli zorlukları vardır. Zaman zaman bu zorlukların üstesinden kolaylıkla gelirken bazı zamanlar zorluklar gözümüzde daha da büyür. Bazen de biz istemesek de bu zorlukların altında ezilebiliriz.
Aldatma Psikolojisi
İlişkiler aşk, arzu, sevgi, haz gibi duyguların yoğun hissedilmesiyle başlar. Fakat kabul etmek gerekir ki zamanla bu duyguların yoğunluğu değişebilir.
Evliliğimde ve İlişkimdeki Mutsuzluğu Nasıl Çözerim?
İlişkiler ve iletişim insan hayatının en temel parçası. Sosyal bir varlık olarak ilişkisiz yaşamamız mümkün değil.
Neden Oyun Terapisi?
Yetişkinler olarak bizler sorunlarımızı kelimeler ile arkadaşlarımıza veya terapistimize ifade ettiğimizde bu konuşma bizi rahatlatır.
Obsesif Kompülsif Bozukluk
Obsesif Kompülsif Bozukluk takıntılı düşüncelerin (obsesyon), tekrarlayan davranışların (kompulsiyon)yada her ikisinin birden bulunması durumudur. OKB’de kişilerin engel olamadıkları takıntılı düşüncelerinin yarattığı olumsuz ...
Depresyonda mıyım?
Günümüzde kendimizi kötü hissettiğimiz, mutsuz hissettiğimiz anlarda en çok kullanılan ifadelerden biri depresyonda olduğumuzdur. Peki depresyon aslında nedir?
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Nedir?
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) kişilerin bilişsel yani olayları ve durumları algılama, anlamlandırma ve yorumlama süreçleri ile davranışlarını ele alan psikoterapi türüdür.
Okula Gitme Korkusu
Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Pek çok çocuğu ve aileyi okul heyecanı sarmış durumda. Günler öncesinden okul hazırlıkları başlıyor. Çocuklar okula başlamadan önce çok istekli ve heyecanlı görünseler
Duygu Odaklı Terapi
Duygu olmadan bilgi olmaz. Bir gerçeğin farkında olabiliriz ama gücünü hissetmedikçe o gerçeğin bilgisi bizim değildir. Beynin bilişine ruhun deneyimi eklenmelidir. (Arnold Bennett)
Stresi Doğru Yönetmek
Modern toplumun hastalığı olarak ifade edilen stres, aslında günlük yaşamın bir parçasıdır. Hemen hemen herkes, farkına varmasa da, yoğun bir stres yüküne sahiptir.
Öfkeyi Kontrol Etmek Mümkün mü?
Öfke; normal, herkes tarafından hissedilen, güçlü fakat kontrol edilmesi öğrenilebilen bir duygu olarak tanımlanabilir. Öfke uygun ifade edildiğinde son derece sağlıklı bir duygudur ancak kontrolden çıkıp da yıkıcı hale dönüşürse..
Zaman Yönetimi ve Stres
Pek çok insan sürekli olarak işlerinin yoğunluğundan ve zamanın kısıtlılığından şikâyet ediyor. Bitirilmesi gereken işler, teslim edilmesi gereken projeler, raporlar, mesai saatler...
Çocuklar İçin Cinsel Eğitim Neden Önemlidir?
Çocukların cinsellikle ilgili soruları ve bu konuya olan merakları aslında dünyayı keşfetme sürecinde diğer meraklarıyla beraber başlar. Bu merak kendi cinsiyet farkının fark edilmesiyle doğal soru sorma eğilimine...
Facebook, Twitter ve İş Hayatı
İnternet ve telefonun hayatımıza girişi daha çok yeni olmasına rağmen, hızlıca kendisine alıştırdı. Çok değil 10 – 15 yıl öncesine kadar bırakın interneti bilgisayarlara ulaşmak bile zorken, şuan herkesin evinde internet var.
Duygusal Zekâsı Yüksek Kişiler
Şu sıralar çok severek takip ettiğim bazı bölümlerini tekrar tekrar izlediğim bir dizi var: TheBigBangTheory. Dizi de dört fizikçinin eğlenceli hikayeleri anlatılıyor. Sheldon Cooper pek çok kişinin olduğu gibi benim de en sevdiğim karakter.
Duygusal Yeme
Aç değilim ama yine de yemek yiyorum... – Sıkıntılı olduğumda yemek yiyorum. – Moralim bozulunca buz dolabına yöneliyorum. – Yemekten önce sıkıntılı oluyorum.
Cinsel Mitler
Sözlük anlamı olarak “mit”; kuşaktan kuşağa yayılan, toplumun düş gücü etkisiyle zamanla biçim değiştiren, halk öyküsü, efsanelerdir. Cinsel mit ise; cinsellik konusunda doğru bildiğimiz yanlışlar...
Aynaları Seviyorum
Aynaya baktığınızda bedeninizin görünüşü ile ilgili nasıl hissediyorsunuz Bedeninizin görüntüsünden memnun musunuz? Sık sık tartıya çıkıp kilonuzu kontrol eder misiniz?
Cinsel Terapi Nedir?
Her insanın bedensel ve ruhsal mutluluğunun yolu sağlıklı bir cinsel hayattır. Tekrardan mutlu ve tatmin edici bir cinsel yaşam oluşturmak için, cinsel sorunların nedenlerinin araştırılması çok önemlidir.
Eyvah! İki Yaş Sendromu mu?
Sakin, uyumlu çocuğunuz bir anda öfke krizleri yaşayan, söylediğiniz her şeye hayır diyen, kendi isteklerinin olması için sizinle inatlaşan, durduramadığınız uzun süreli ağlamalar
Çift ve Aile Danışmanlığı Nedir?
Çift ve aile danışmanlığı terapisi, ister evli olsun ister hala ilişkisini sevgililik müessesesinde devam ettiren kişiler olsun her çifte ihtiyaç duydukları süreçlerde uygulanması mümkün olan bir terapi çeşididir.
GAPS Danışmanlığı
“Gut And Psychology / Physiology Syndrome” kelimelerinin baş harflerinden oluşan GAPS’in Türkçe karşılığı “Bağırsak ve Psikoloji Sendromudur.
Mantık Evliliğinde Aşk, Aşk Evliliğinde Mantık Aramak
Bir yuva kurmak, hayatı bir eşle paylaşmak ve aile olarak hayata devam etmek; kuşkusuz alınan en önemli kararlardan biridir. Evlilik kararı alınması ve evlenilecek kişinin seçilmesi için herkesin ayrı kriteri vardır.
Aileleri Tarafından Baskılanan Kız Çocuklarının Yarınları
Baskı, aslında toplum kurallarının kemikleştirdiği ve bireyler üzerinde etkisini gösteren bir kavramdır. Baskı altında büyüyen bireyler, baskı altında büyüyen nesiller yetiştirirler...
Çocuğum Okula Başladı, Bizi Psikolojik Olarak Neler Bekliyor?
Her anne baba için çocuğunun okula başlama serüveni heyecan vericidir. Kreş, anasınıfı, ilkokul süreçlerinden başlayan bu serüven, yıllar boyunca devam eder.
Davranışlarımız Duygularımızın Kontrolü Altında
Yaşamımızda sahip olduğumuz 7 temel duygu vardır. Bu duygular; sevinç, üzüntü, tiksinme, şaşırma, korku, öfke ve utançtır.
Göç ve Göçmenlik Psikolojisi
Hepimiz; doğduğumuz, büyüdüğümüz toplumun kültürel normlarını benimser ve kendimizi oraya ait hissederiz. Öyle ki büyüdüğümüz veya çok uzun zaman geçirdiğimiz bir
Narsisizm ve Aşk
En başarılı, en zeki, en güzel “hep ama hep” benim. Bu cümleleri çok duymayız ama duyduğumuzda şüpheyle yaklaşırız. Şüphemiz sorunlu bir kişiliğin karşımızda olup olmadığıdır.
Romantik İlişkilerde Yaş Farkı, Psikolojimizden Nasıl Etkiliyor?
Karşı cinsle olan etkileşimde yaş farkı; bazıları için önemli bir kriterdir, bazı kişiler için ise yaşın hiçbir önemi yoktur. Kimi kadın; kendinden büyük, olgun olarak tabir ettiği yaşı büyük
Romantik İlişkilerde Güç Kimde Olmalı?
Ben daha güzelim, ben daha çok para kazanıyorum, benimle birlikte olacaksan bu şekilde giyinemezsin…’’ Bu cümleler ilişkilerde duymaya alışkın olduğumuz;
Yoğun ve Stresli Hayatın Olumsuz Getirisi: Tükenmişlik Sendromu
Günümüzde çoğu kişi, koşuşturma içerisinde ve günlük hayatın getirdiği olumsuzluklar sebebiyle ciddi zorlantı yaşıyor.
Bağımlılık Sebepleri & Bağımlılıklardan Nasıl Kurtuluruz?
Bağımlılık; herhangi bir unsurun, maddenin, davranışın kişiye fizyolojik veya psikolojik olarak zarar veriyor olmasına rağmen ondan vazgeçememesi, sürekli olarak onunla yaşama isteğinde bulunması ve eksikliği durumunda kriz halinde olmasıdır.
Vajinismus
Cinsellik; doğumdan ölüme kadar her zaman bizimle var olan ancak toplumumuzda yasak, ayıp, günah olarak nitelendirilen bir kavramdır. Çocuk, ergen, yetişkin cinselliği hep çeşitli sebeplerle geri plana itilir.
Hayatı Paylaşmak ile Zindan Etmek Arasındaki İnce Çizgi
Hayatın getirdiği yükü birlikte omuzlamak, mutlu anılar biriktirmek; her çiftin isteğidir. Ancak bazen bu ümitlerle yola çıkılmış olunsa bile hayat, çift için zindan hale gelebilir.
Sorunlu İlişkiler Kurtulur Mu Yoksa Sonlanmalı Mı?
Güzel başlayan ilişkilerin pek çoğu yolunda devam ederken, kimi ilişkiler ise çeşitli sorunlar yaşayarak zaman içerisinde içinden çıkılmaz hale gelir.
Ergenlerde Dürtü Kontrol Bozukluğu
Dürtü kontrol bozukluğu, her yaşta ortaya çıkabilen psikolojik bir problemdir. Bireylerin, kendilerini ve bağımsızlıklarını keşfettikleri ergenlik döneminde de dürtü kontrol bozukluğu görülebilir.
Kadınlarda Cinsel Mutluluk
Cinsellik; hem ruha hem bedene hitap eden, ilişkilerdeki aşkı ve tutkuyu temsil eden bir eylemdir. Kadın ve erkeğin ilişkisindeki mutluluk, cinsel mutluluk ile paraleldir.
Sınır Koymak Neden Önemlidir?
‘’Hiç istemiyorum ama arkadaşım kırılmasın diye onun dediğini yapıyorum, karşılığını almadığım halde müdürümden tepki görmemek adına çoğu gece mesaiye kalıyorum, annem sürekli özel hayatıma müdahale ediyor saygısızlık etmemek için sesimi çıkartmıyorum…’’
Psikolojik Manipülasyon Nedir? Manipülasyona Maruz Kalındığında Neler Yapılmalı?
Pekçok kişi, başkaları tarafından duygusal istismara maruz kalmakta ve zor kullanarak fikirleri, davranışları değiştirilmeye çalışılmaktadır.
Empati Mi Yapıyorsunuz? Yoksa Kendinizi Mi Feda Ediyorsunuz?
Empati, birçok farklı tanımı bulunan bir terimdir. En temelde empati kognitif yani bilişseldir; kişi, karşısındakini tanır ve onun neler hissettiğini anlar.
Çocuğunuzu Mu Büyütüyorsunuz, Çocukluğunuza Mı Dönüyorsunuz?
Günümüzde birçok ebeveyn çocuğunu büyütme aşamasında zaman zaman çeşitli araştırmalar yaparak hareket etmektedir.
Aşırı Sevgi Gibi Görünen Manipülasyon: Love Bombing (Sevgi Bombardımanı)
Manipülasyon, kişiyi kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmek üzere kullanılan bir yöntemdir. Her ilişkide olabileceği gibi, romantik ilişkilerde de manipülasyonlara sıkça rastlanmaktadır.
Motivasyonel Terapi
Motivasyonel terapi; içinde bulunduğu durumdan memnun olmayan ancak değişim konusunda da zorluklar yaşayan kişierle yapılan görüşme tekniklerinden bir tanesidir.
Sosyal Medya ve Aşk
Dijitalleşen dünyayla birlikte hayatımıza her gün pek çok yenilik giriyor. Sosyal medya da bunlardan sadece bir tanesi. Platformlar aracılığıyla hayatımızın her alanına dokunan sosyal dünyada, aşk konusu da oldukça popülerdir.
Cinsel Sorunlar ve Cinsel Terapinin Önemi
Temelde neslin devamlılığını sağlayan üreme, doğumdan itibaren herkeste bulunan yaşamsal bir dürtüdür. Biz insanlar bu üreme dürtüsü ile cinsel hayatımızı şekillendiririz. Sevgi, aşk, karşı cinse olan çekim olarak adlandırdığımız unsurlar da bu dürtünün ortaya çıkardığı duygulardır.
Okula Adaptasyonda Danışmanlık Süreci
Okul; çocuğun hem teorik hem de pratik bilgiler edindiği ve bunları yaşamında uyguladığı aile ortamından sonraki ilk deneyimdir. Okul zamanında çocuk, ebeveynlerinden ayrı olarak tek başına hareket etmeye ve kararlar vermeye de başlar. Bu süreçte sosyalleşmeyi, ihtiyaçlarını kendi başına karşılamayı, sorumluluk almayı ve problemlerle tek başına mücadele etmeyi öğrenir.
Dinamik Aile Tipleri Nelerdir ve Çocukları Nasıl Etkiler?
Aile tanım olarak; anne, baba ve çocuklardan oluşan, toplumdaki en küçük sosyal yapı olarak ifade edilmektedir. Sosyal çevre, kültürel yapı ve alınan eğitimler çerçevesinde aile yapısı şekillenir ve dinamik aile tiplerinden birini oluşturur.
Çocuğum Utangaç Deyip Geçmeyin
Farklı bir ortama girdiğinde sorulan sorulara yanıt vermekte isteksiz davranışlar gösteren, ortama adapte olmakta zorlanan ve ebeveynlerinin yanından ayrılmayan çocuklar hepimizin çevresinde olan, oldukça sık karşılaştığımız ve utangaç çocuk olarak adlandırdığımız profillerdir.
Toksik İlişki Nedir?
Dünya üzerindeki milyarları aşan insan topluluğu, sosyal olarak birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Elbette bu durum, kişilerin çocukluktan başlayarak kısa ya da uzun süreli birbirileriyle bağ kurma isteklerini de beraberinde getirir.
Terk Edilme Korkusu
‘’Ben kendi halimde mutluyum, nasılsa yine terk edileceğim için yeni bir ilişkiye başlamak istemiyorum, ilişkimde terk edilmemek için partnerimin bir dediğini iki etmiyorum…’’ Bu cümleler, sıklıkla karşılaştığımız ve terk edilme korkusunu anlatan cümlelerdir.
Kontrol İhtiyacı Neden Doğar? Neden Kontrol Ederiz?
Genelde hepimizin çevresinde ‘’Hiç kimse bir işi benim kadar ayrıntılı düşünemez ve daha iyisini yapamaz’’ diyen kişiler vardır. Her şeyin en iyisi olduğundan emin olana kadar tasarlar, uygular ve uygulatırlar. Hayli yorucu olan bu çaba, beraberinde pek çok kaygıyı getirir.
Lohusa Depresyonu
Hamileliğin ardından gerçekleşen doğum ve annenin bebeğini kucağına aldığı ilk andan itibaren anne için lohusalık dönemi de başlamış olur. Bu döneme aynı zamanda, fizyolojik, psikolojik, ilişkisel ve sosyal olarak pek çok değişimin aynı anda yaşandığı çok katmanlı bir evre de diyebiliriz.
Çocukluk Yaşantılarının Kişiliğimize Etkileri
Dünyaya merhaba dediğimiz andan itibaren kayıt altında olan zihnimiz, yaşadığımız her şeyi anlamlandırmaya ve kategorize etmeye başlar. Çekingen, dışa dönük, dürüst, fedakar, üşengeç, duygusal, güvenilir, agresif, stresli diye tanımladığımız özellikler; pek çok sebebin kişilik oluşumuna etkileri diyebileceğimiz durumlardır.
Eşler Arası Kıskançlık Krizleri
Seven insan kıskanır, ben kıskanç bir insanım, eşim kıskanç olduğu için davranışlarıma dikkat ediyorum, sana güveniyorum ama çevreden dolayı seni çok kıskanıyorum...
Evlilikte Geniş Aile Problemleri
Birbirini seven, iyi anlaşan, ruh eşimi buldum diyen her çift, yuva kurup mutlu mesut yaşamak ve birlikte yaşlanmak ister. İşler ciddiye binip ailelerle tanışma dönemi geldiğinde çiftin mutluğu ve heyecanı doruk noktasındadır; çünkü hayal ettikleri yuvayı kurmak için adımlar atılmaya başlanmıştır.
Pandemi Evli Çiftlerin Maskesini Düşürdü
Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs pandemisi sebebiyle herkes kabuğuna çekilmek zorunda kaldı. Sosyal izolasyon, hafta sonu yasakları, evden çalışma derken evli çiftler birlikte daha fazla zaman geçirir oldu.
Çocuklu Çift Olmak
İlişkilerin yıpranma sebeplerinden biri de çiftlerin ilişkilerinin monotonlaşmasıdır. Bazı evli çiftlerde çocuk dünyaya gelene kadar sevgililik rolleri ağır basarken çocuk doğduktan sonra roller yalnızca anne-baba olmaya evriliyor.
Çift ve Aile Danışmanlığı Terapisi
İlişki içerisinde bulunan çiftlerin ya da evlilik müessesesi içerisindeki bireylerin aralarındaki ilişkilerde belirli dönemlerde negatif durumlar meydana gelebilir. Bu negatif olayların daha da büyümesi, çiftlerin bireysel olarak yaşam kalitelerini oldukça aşağı çekeceğinden..
Antalya Çift Terapisi Hizmeti
İlişki içerisindeki çiftler ve evli çiftler ilişkilerindeki sorunları düzeltmek ve heyecanını kaybetmiş ilişkilerini daha iyi bir noktaya taşımak için çift terapisine ihtiyaç duyabilmektedir.
Geçmişin Gölgesinden Kurtulamayan İlişkiler…
Yaşamımızı tümüyle incelediğimizde bugünümüzü oluşturan ve hala etkilemeye devam eden bir süreç olarak geçmiş, geçmemiştir ve belli ki geçmeyecektir.
Çocuğunuzu Överken Gizli Tuzaklardan Kaçınmak
Çocuğunuzu cesaretlendirmek için, yaptıkları olumlu davranışları ödüllendirerek daha sık yapmalarını sağlamak için, onunla gurur duyduğunuzu göstermek için…
Korona Günlerinde Ebeveynlik
Koronavirüs, sosyal mesafe, sosyal izolasyon, karantina… Bir hafta önce bunlar bize uzak ve bilmediğimiz terimlerken, şu anki dönemde sosyal medyamız, günlük konuşmalarımız, televizyonlarımızda sürekli olarak konuşulan ve maruz kaldığımız konular oldu.
Öfke Anlarında Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Çocuğunuz öfke krizleri yaşadığında, söylediğiniz her şeye hayır demeye başladığında, kendi isteklerinin olması için sizinle sıklıkla inatlaştığı zamanlarda, durduramadığınız uzun süreli ağlamalar yaşadığında onu sakinleştirmek..
Yas
Kayıp denince aklımıza ilk olarak sevdiğimiz birinin ölmesi gelse de, ayrılıklar, boşanmalar ve var olan bir rolümüzü veya becerimizi yitirdiğimiz işten atılma, emekli olma, yaşlanma ve hastalanma gibi yaşadığımız durumlar da kayıptır.
Geçmiş Geçmiş midir?
Hepimizin büyürken ötekilere ihtiyacı vardı; annemize, babamıza, kardeşimize, bakıcımıza, yakın çevremizdeki insanlara… Dünyayı, kim olduğumuzu onlar aracılığıyla öğrendik.
İş Yaşamında Negatif Stresten Pozitif Strese
Her işin belirli zorlukları vardır. Zaman zaman bu zorlukların üstesinden kolaylıkla gelirken bazı zamanlar zorluklar gözümüzde daha da büyür. Bazen de biz istemesek de bu zorlukların altında ezilebiliriz.
Aldatma Psikolojisi
İlişkiler aşk, arzu, sevgi, haz gibi duyguların yoğun hissedilmesiyle başlar. Fakat kabul etmek gerekir ki zamanla bu duyguların yoğunluğu değişebilir.
Evliliğimde ve İlişkimdeki Mutsuzluğu Nasıl Çözerim?
İlişkiler ve iletişim insan hayatının en temel parçası. Sosyal bir varlık olarak ilişkisiz yaşamamız mümkün değil.
Facebook, Twitter ve İş Hayatı
İnternet ve telefonun hayatımıza girişi daha çok yeni olmasına rağmen, hızlıca kendisine alıştırdı. Çok değil 10 – 15 yıl öncesine kadar bırakın interneti bilgisayarlara ulaşmak bile zorken, şuan herkesin evinde internet var.
Çift ve Aile Danışmanlığı Nedir?
Çift ve aile danışmanlığı terapisi, ister evli olsun ister hala ilişkisini sevgililik müessesesinde devam ettiren kişiler olsun her çifte ihtiyaç duydukları süreçlerde uygulanması mümkün olan bir terapi çeşididir.
Cinsel Terapi Nedir? Neleri Kapsar?
Cinsellik, toplumumuzda her daim yıkılması zor olan tabulardan bir tanesi olmuştur. Kültürel ve dini faktörlerin baskı olarak kendisini yoğun şekilde hissettirdiği cinsel konular...
Evliliğimde ve İlişkimdeki Mutsuzluğu Nasıl Çözerim?
Kişilerarası ilişkilerimizde ve romantik ilişkimizde yaşadığımız olumsuz bir duygu, deneyim ve çaresizlik hissi noktasında profesyonel yardım almak kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik olacaktır.
Aileleri Tarafından Baskılanan Kız Çocuklarının Yarınları
Baskı, aslında toplum kurallarının kemikleştirdiği ve bireyler üzerinde etkisini gösteren bir kavramdır. Baskı altında büyüyen bireyler, baskı altında büyüyen nesiller yetiştirirler...
Çocuğum Okula Başladı, Bizi Psikolojik Olarak Neler Bekliyor?
Her anne baba için çocuğunun okula başlama serüveni heyecan vericidir. Kreş, anasınıfı, ilkokul süreçlerinden başlayan bu serüven, yıllar boyunca devam eder.
Göç ve Göçmenlik Psikolojisi
Hepimiz; doğduğumuz, büyüdüğümüz toplumun kültürel normlarını benimser ve kendimizi oraya ait hissederiz. Öyle ki büyüdüğümüz veya çok uzun zaman geçirdiğimiz bir
Çocuklarda Özgül Fobi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Çocuklar; hayatı keşfetme aşamasında, pek çok deneyim yaşayarak duygularını ortaya koyarlar. Örneğin bazı çocuklar için yüksek ses herhangi bir şey ifade etmezken, bazı
Çocuğumun Hayatını Takıntıları Yönetiyor
Çocukta takıntı; zaman ve mekan gözetmeksizin, sürekli yapmak istediği tekrarlayıcı davranış ve düşünceler olarak ifade edilebilir.
Sınır Koymak Neden Önemlidir?
‘’Hiç istemiyorum ama arkadaşım kırılmasın diye onun dediğini yapıyorum, karşılığını almadığım halde müdürümden tepki görmemek adına çoğu gece mesaiye kalıyorum, annem sürekli özel hayatıma müdahale ediyor saygısızlık etmemek için sesimi çıkartmıyorum…’’
Çocuğunuzu Mu Büyütüyorsunuz, Çocukluğunuza Mı Dönüyorsunuz?
Günümüzde birçok ebeveyn çocuğunu büyütme aşamasında zaman zaman çeşitli araştırmalar yaparak hareket etmektedir.
Motivasyonel Terapi
Motivasyonel terapi; içinde bulunduğu durumdan memnun olmayan ancak değişim konusunda da zorluklar yaşayan kişierle yapılan görüşme tekniklerinden bir tanesidir
Okula Adaptasyonda Danışmanlık Süreci
Okul; çocuğun hem teorik hem de pratik bilgiler edindiği ve bunları yaşamında uyguladığı aile ortamından sonraki ilk deneyimdir. Okul zamanında çocuk, ebeveynlerinden ayrı olarak tek başına hareket etmeye ve kararlar vermeye de başlar.
Çocuğum Utangaç Deyip Geçmeyin
Farklı bir ortama girdiğinde sorulan sorulara yanıt vermekte isteksiz davranışlar gösteren, ortama adapte olmakta zorlanan ve ebeveynlerinin yanından ayrılmayan çocuklar hepimizin çevresinde olan, oldukça sık karşılaştığımız ve utangaç çocuk olarak adlandırdığımız profillerdir.
Çocukluk Yaşantılarının Kişiliğimize Etkileri
Dünyaya merhaba dediğimiz andan itibaren kayıt altında olan zihnimiz, yaşadığımız her şeyi anlamlandırmaya ve kategorize etmeye başlar. Çekingen, dışa dönük, dürüst, fedakar, üşengeç, duygusal, güvenilir, agresif, stresli diye tanımladığımız özellikler; pek çok sebebin kişilik oluşumuna etkileri diyebileceğimiz durumlardır.
Çocuğum Yaşıtları Gibi Konuşmuyor
Bebekler; doğduğu andan itibaren önce annesiyle daha sonra çevresiyle sözel olmasa bile iletişim halinde olarak istek ve ihtiyaçlarını bir şekilde anlatmaya çalışırlar.
Çocuk Pedagojisi ve Danışmanlığı
Çocuklarda da tıpkı yetişkinler gibi duygusal veya davranışsal açıdan bazı problemler görülebilir. Ebeveynler çocuklarını çok iyi tanırlar ve onlarda normalden farklı bir duygu durumu veya davranış gerlişirse, bunu ilk olarak kendileri fark ederek sorunun kaynağını ve çözüm yollarını ararlar.
Kardeş Kıskançlığı
Yetişkin bireylerin psikolojik sorunlarının kaynağı çoğunlukla çocukluk ve ergenlik yıllarına dayanmaktadır. Kişinin çocukluk çağı yaşantılarının olumsuz tecrübeleri, ciddi psikolojik problemleri beraberinde getirebilmekte ve bunlardan bazıları bilinçdışı oluşarak kendiliğinden değişmesi zor olan problemler haline dönüşebilmektedir.
Çocukluk Çağı Travmaları Yetişkinlikteki İlişkilerimizi Nasıl Etkiliyor?
Yeni doğan bir bebek; dünyaya gözlerini açtığında hiçbir bilgi yoktur zihninde… Travmatik olaylardan uzakta, etrafında olup bitenleri anlamaya, anlamlandırmaya çalışır. Hayatı anlamlandırma çabası, ona bakan kişiler ve ebeveynleriyle şekillenir.
Otizm ve Belirtileri
Otizm; sebebi hala tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörlerin rol oynadığı düşünülen, doğuştan gelen nörogelişimsel bir farklılıktır. Kişinin çevresiyle sözlü veya sözsüz iletişiminin normal dışı ve sosyal etkileşiminin yetersiz olması ile ifade edilebilir.
Çocuk Pedagojisi
Çocuklarda da tıpkı yetişkinler gibi duygusal veya davranışsal açıdan bazı problemler görülebilir. Ebeveynler çocuklarını çok iyi tanırlar ve onlarda normalden farklı bir duygu durumu veya davranış gerlişirse, bunu ilk olarak kendileri fark ederek sorunun kaynağını ve çözüm yollarını ararlar.
Çocuk ve Ergen Psikoloğu Antalya
Ülkemizde çocuk psikolojik sağlığı alanında çalışan temel olarak 2 bölüm bulunuyor. Bunlardan ilkini çocuk psikoloğu ile yürütülen çocuk psikoterapisi alanı oluştururken, ikincisini ise çocuk psikiyatri alanı oluşturuyor.
Çocuğunuzu Överken Gizli Tuzaklardan Kaçınmak
Çocuğunuzu cesaretlendirmek için, yaptıkları olumlu davranışları ödüllendirerek daha sık yapmalarını sağlamak için, onunla gurur duyduğunuzu göstermek için…
Öfke Anlarında Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Çocuğunuz öfke krizleri yaşadığında, söylediğiniz her şeye hayır demeye başladığında, kendi isteklerinin olması için sizinle sıklıkla inatlaştığı zamanlarda, durduramadığınız uzun süreli ağlamalar yaşadığında onu sakinleştirmek..
Korona Günlerinde Ebeveynlik
Koronavirüs, sosyal mesafe, sosyal izolasyon, karantina… Bir hafta önce bunlar bize uzak ve bilmediğimiz terimlerken, şu anki dönemde sosyal medyamız, günlük konuşmalarımız, televizyonlarımızda sürekli olarak konuşulan ve maruz kaldığımız konular oldu.
Neden Oyun Terapisi?
Yetişkinler olarak bizler sorunlarımızı kelimeler ile arkadaşlarımıza veya terapistimize ifade ettiğimizde bu konuşma bizi rahatlatır.
Okula Gitme Korkusu
Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Pek çok çocuğu ve aileyi okul heyecanı sarmış durumda. Günler öncesinden okul hazırlıkları başlıyor. Çocuklar okula başlamadan önce çok istekli ve heyecanlı görünseler
Çocuklar İçin Cinsel Eğitim Neden Önemlidir?
Çocukların cinsellikle ilgili soruları ve bu konuya olan merakları aslında dünyayı keşfetme sürecinde diğer meraklarıyla beraber başlar. Bu merak kendi cinsiyet farkının fark edilmesiyle doğal soru sorma eğilimine...
Eyvah! İki Yaş Sendromu mu?
Sakin, uyumlu çocuğunuz bir anda öfke krizleri yaşayan, söylediğiniz her şeye hayır diyen, kendi isteklerinin olması için sizinle inatlaşan, durduramadığınız uzun süreli ağlamalar
Aileleri Tarafından Baskılanan Kız Çocuklarının Yarınları
Baskı, aslında toplum kurallarının kemikleştirdiği ve bireyler üzerinde etkisini gösteren bir kavramdır. Baskı altında büyüyen bireyler, baskı altında büyüyen nesiller yetiştirirler...
Davranışlarımız Duygularımızın Kontrolü Altında
Yaşamımızda sahip olduğumuz 7 temel duygu vardır. Bu duygular; sevinç, üzüntü, tiksinme, şaşırma, korku, öfke ve utançtır.
Göç ve Göçmenlik Psikolojisi
Hepimiz; doğduğumuz, büyüdüğümüz toplumun kültürel normlarını benimser ve kendimizi oraya ait hissederiz. Öyle ki büyüdüğümüz veya çok uzun zaman geçirdiğimiz bir
Zihninizi Aşırı Meşgul Eden Düşünceleriniz Mi Var?
İşiniz gücünüz bittiğinde, arkadaş buluşmanızdan eve geldiğinizde, çocuklarınız uyuduktan sonra, yemek yaparken, uykuya dalarken, kısacası kendinizle baş başa kaldığınız her an;
Bağımlılık Sebepleri & Bağımlılıklardan Nasıl Kurtuluruz?
Bağımlılık; herhangi bir unsurun, maddenin, davranışın kişiye fizyolojik veya psikolojik olarak zarar veriyor olmasına rağmen ondan vazgeçememesi, sürekli olarak onunla yaşama isteğinde bulunması ve eksikliği durumunda kriz halinde olmasıdır.
Ergen Birey Kendine Zarar Veriyorsa
Ergen bireyler için arkadaş çevresinde gerçekleştirilen davranışlar çoğu zaman normal olan ve taklit davranışlardır. Bunun yanı sıra, aykırı olmak ve dikkat çekmek de ergen bireylerin davranışlarının yönünü belirleyen bir faktördür.
Ergenlerde Dürtü Kontrol Bozukluğu
Dürtü kontrol bozukluğu, her yaşta ortaya çıkabilen psikolojik bir problemdir. Bireylerin, kendilerini ve bağımsızlıklarını keşfettikleri ergenlik döneminde de dürtü kontrol bozukluğu görülebilir.
Çocuğumun Hayatını Takıntıları Yönetiyor
Çocukta takıntı; zaman ve mekan gözetmeksizin, sürekli yapmak istediği tekrarlayıcı davranış ve düşünceler olarak ifade edilebilir.
Sınır Koymak Neden Önemlidir?
‘’Hiç istemiyorum ama arkadaşım kırılmasın diye onun dediğini yapıyorum, karşılığını almadığım halde müdürümden tepki görmemek adına çoğu gece mesaiye kalıyorum, annem sürekli özel hayatıma müdahale ediyor saygısızlık etmemek için sesimi çıkartmıyorum…’’
Gaslighting Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Gaslighting, 1944 yapımı gaslight filminden yola çıkarak oluşturulmuş bir terimdir ve son zamanlarda gündeme gelen önemli bir manipülasyon türüdür.
Motivasyonel Terapi
Motivasyonel terapi; içinde bulunduğu durumdan memnun olmayan ancak değişim konusunda da zorluklar yaşayan kişierle yapılan görüşme tekniklerinden bir tanesidir
Öfke Anlarında Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Çocuğunuz öfke krizleri yaşadığında, söylediğiniz her şeye hayır demeye başladığında, kendi isteklerinin olması için sizinle sıklıkla inatlaştığı zamanlarda, durduramadığınız uzun süreli ağlamalar yaşadığında onu sakinleştirmek..
Korona Günlerinde Ebeveynlik
Koronavirüs, sosyal mesafe, sosyal izolasyon, karantina… Bir hafta önce bunlar bize uzak ve bilmediğimiz terimlerken, şu anki dönemde sosyal medyamız, günlük konuşmalarımız, televizyonlarımızda sürekli olarak konuşulan ve maruz kaldığımız konular oldu.
Davranışlarımız Duygularımızın Kontrolü Altında
Yaşamımızda sahip olduğumuz 7 temel duygu vardır. Bu duygular; sevinç, üzüntü, tiksinme, şaşırma, korku, öfke ve utançtır.
Zihninizi Aşırı Meşgul Eden Düşünceleriniz Mi Var?
İşiniz gücünüz bittiğinde, arkadaş buluşmanızdan eve geldiğinizde, çocuklarınız uyuduktan sonra, yemek yaparken, uykuya dalarken, kısacası kendinizle baş başa kaldığınız her an;
Yoğun ve Stresli Hayatın Olumsuz Getirisi: Tükenmişlik Sendromu
Günümüzde çoğu kişi, koşuşturma içerisinde ve günlük hayatın getirdiği olumsuzluklar sebebiyle ciddi zorlantı yaşıyor.
Sınır Koymak Neden Önemlidir?
‘’Hiç istemiyorum ama arkadaşım kırılmasın diye onun dediğini yapıyorum, karşılığını almadığım halde müdürümden tepki görmemek adına çoğu gece mesaiye kalıyorum, annem sürekli özel hayatıma müdahale ediyor saygısızlık etmemek için sesimi çıkartmıyorum…’’
Psikolojik Manipülasyon Nedir? Manipülasyona Maruz Kalındığında Neler Yapılmalı?
Pekçok kişi, başkaları tarafından duygusal istismara maruz kalmakta ve zor kullanarak fikirleri, davranışları değiştirilmeye çalışılmaktadır.
Motivasyonel Terapi
Motivasyonel terapi; içinde bulunduğu durumdan memnun olmayan ancak değişim konusunda da zorluklar yaşayan kişierle yapılan görüşme tekniklerinden bir tanesidir.
Online Çalışma Psikolojisi
Pandeminin ortaya çıkışı ve hızla yayılması ile birlikte çalışanlarını koruma adına riski minimize etmeye çalışan firmalar, aynı zamanda öngörülemez şekilde değişen ekonomi dinamiklerine de ayak uydurmaya çalıştı.
İş Yaşamında Negatif Stresten Pozitif Strese
Her işin belirli zorlukları vardır. Zaman zaman bu zorlukların üstesinden kolaylıkla gelirken bazı zamanlar zorluklar gözümüzde daha da büyür. Bazen de biz istemesek de bu zorlukların altında ezilebiliriz.
Stresi Doğru Yönetmek
Modern toplumun hastalığı olarak ifade edilen stres, aslında günlük yaşamın bir parçasıdır. Hemen hemen herkes, farkına varmasa da, yoğun bir stres yüküne sahiptir.
Zaman Yönetimi ve Stres
Pek çok insan sürekli olarak işlerinin yoğunluğundan ve zamanın kısıtlılığından şikâyet ediyor. Bitirilmesi gereken işler, teslim edilmesi gereken projeler, raporlar, mesai saatler...
Facebook, Twitter ve İş Hayatı
İnternet ve telefonun hayatımıza girişi daha çok yeni olmasına rağmen, hızlıca kendisine alıştırdı. Çok değil 10 – 15 yıl öncesine kadar bırakın interneti bilgisayarlara ulaşmak bile zorken, şuan herkesin evinde internet var.
Duygusal Özgürleşme Psikoterapi ile Mümkün
Herkesin hayatında deneyimlediği olumlu veya olumsuz yaşantılar vardır. Bu yaşantılardan elde edilen deneyimler, olumlu olduğunda hayatımıza da olumlu etkileri olur. Ancak olumsuz olduğunda hayat boyu sürecek olumsuz etkileri devam eder.
Zihninizi Aşırı Meşgul Eden Düşünceleriniz Mi Var?
İşiniz gücünüz bittiğinde, arkadaş buluşmanızdan eve geldiğinizde, çocuklarınız uyuduktan sonra, yemek yaparken, uykuya dalarken, kısacası kendinizle baş başa kaldığınız her an;
Narsisizm ve Aşk
En başarılı, en zeki, en güzel “hep ama hep” benim. Bu cümleleri çok duymayız ama duyduğumuzda şüpheyle yaklaşırız. Şüphemiz sorunlu bir kişiliğin karşımızda olup olmadığıdır.
Çocuklarda Özgül Fobi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Çocuklar; hayatı keşfetme aşamasında, pek çok deneyim yaşayarak duygularını ortaya koyarlar. Örneğin bazı çocuklar için yüksek ses herhangi bir şey ifade etmezken, bazı
Yoğun ve Stresli Hayatın Olumsuz Getirisi: Tükenmişlik Sendromu
Günümüzde çoğu kişi, koşuşturma içerisinde ve günlük hayatın getirdiği olumsuzluklar sebebiyle ciddi zorlantı yaşıyor.
Psikopatoloji Nedir? Kaynağı Nelerdir?
Psikopatoloji; normal olmayan, uyumsuz davranışları derinlemesine inceleyen bir bilim dalıdır. Sosyal ve gelişimsel normlar çerçevesinde gerçekleştirilen araştırmada davranışın kaynağı, uyumsuzluk düzeyi, uyumsuz davranışın sıklığı, süresi ve şiddeti, bireysel ve zihinsel süreçleri ile birlikte ele alınmıştır.
Bağımlılık Sebepleri & Bağımlılıklardan Nasıl Kurtuluruz?
Bağımlılık; herhangi bir unsurun, maddenin, davranışın kişiye fizyolojik veya psikolojik olarak zarar veriyor olmasına rağmen ondan vazgeçememesi, sürekli olarak onunla yaşama isteğinde bulunması ve eksikliği durumunda kriz halinde olmasıdır.
Vajinismus
Cinsellik; doğumdan ölüme kadar her zaman bizimle var olan ancak toplumumuzda yasak, ayıp, günah olarak nitelendirilen bir kavramdır. Çocuk, ergen, yetişkin cinselliği hep çeşitli sebeplerle geri plana itilir.
Akut Stres Bozukluğu
Akut stres bozukluğu farklı sebeplerden ortaya çıkabilse de genel olarak travmatik olaylardan sonra yaşanan psikolojik rahatsızlıklara verilen genel addır.
Ergen Birey Kendine Zarar Veriyorsa
Ergen bireyler için arkadaş çevresinde gerçekleştirilen davranışlar çoğu zaman normal olan ve taklit davranışlardır. Bunun yanı sıra, aykırı olmak ve dikkat çekmek de ergen bireylerin davranışlarının yönünü belirleyen bir faktördür.
Hayatı Paylaşmak ile Zindan Etmek Arasındaki İnce Çizgi
Hayatın getirdiği yükü birlikte omuzlamak, mutlu anılar biriktirmek; her çiftin isteğidir. Ancak bazen bu ümitlerle yola çıkılmış olunsa bile hayat, çift için zindan hale gelebilir.
Sorunlu İlişkiler Kurtulur Mu Yoksa Sonlanmalı Mı?
Güzel başlayan ilişkilerin pek çoğu yolunda devam ederken, kimi ilişkiler ise çeşitli sorunlar yaşayarak zaman içerisinde içinden çıkılmaz hale gelir.
Ergenlerde Dürtü Kontrol Bozukluğu
Dürtü kontrol bozukluğu, her yaşta ortaya çıkabilen psikolojik bir problemdir. Bireylerin, kendilerini ve bağımsızlıklarını keşfettikleri ergenlik döneminde de dürtü kontrol bozukluğu görülebilir.
Kadınlarda Cinsel Mutluluk
Cinsellik; hem ruha hem bedene hitap eden, ilişkilerdeki aşkı ve tutkuyu temsil eden bir eylemdir. Kadın ve erkeğin ilişkisindeki mutluluk, cinsel mutluluk ile paraleldir.
Sınır Koymak Neden Önemlidir?
‘’Hiç istemiyorum ama arkadaşım kırılmasın diye onun dediğini yapıyorum, karşılığını almadığım halde müdürümden tepki görmemek adına çoğu gece mesaiye kalıyorum, annem sürekli özel hayatıma müdahale ediyor saygısızlık etmemek için sesimi çıkartmıyorum…’’
Çocuğumun Hayatını Takıntıları Yönetiyor
Çocukta takıntı; zaman ve mekan gözetmeksizin, sürekli yapmak istediği tekrarlayıcı davranış ve düşünceler olarak ifade edilebilir.
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Huzursuz bacak sendromunun farklı semptomları sebebiyle net tanımı yoktur. Bu rahatsızlık demir eksikliği, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarla birlikte görülebilirken aynı zamanda psikolojik olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Uyku Bozukluğu Nedir? En Yaygın Uyku Problemleri Nelerdir?
Her insan, sağlıklı kalabilmek için yeterli uykuya ihtiyaç duyar. Uykuya en çok ihtiyaç duyan organımız, beyindir. Kişiler uyandıklarında, kendilerini zinde ve dinlenmiş hissediyorsa;
Gaslighting Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Gaslighting, 1944 yapımı gaslight filminden yola çıkarak oluşturulmuş bir terimdir ve son zamanlarda gündeme gelen önemli bir manipülasyon türüdür.
Psikolojik Manipülasyon Nedir? Manipülasyona Maruz Kalındığında Neler Yapılmalı?
Pekçok kişi, başkaları tarafından duygusal istismara maruz kalmakta ve zor kullanarak fikirleri, davranışları değiştirilmeye çalışılmaktadır.
Empati Mi Yapıyorsunuz? Yoksa Kendinizi Mi Feda Ediyorsunuz?
Empati, birçok farklı tanımı bulunan bir terimdir. En temelde empati kognitif yani bilişseldir; kişi, karşısındakini tanır ve onun neler hissettiğini anlar.
Çocuğunuzu Mu Büyütüyorsunuz, Çocukluğunuza Mı Dönüyorsunuz?
Günümüzde birçok ebeveyn çocuğunu büyütme aşamasında zaman zaman çeşitli araştırmalar yaparak hareket etmektedir.
Aşırı Sevgi Gibi Görünen Manipülasyon: Love Bombing (Sevgi Bombardımanı)
Manipülasyon, kişiyi kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmek üzere kullanılan bir yöntemdir. Her ilişkide olabileceği gibi, romantik ilişkilerde de manipülasyonlara sıkça rastlanmaktadır.
Motivasyonel Terapi
Motivasyonel terapi; içinde bulunduğu durumdan memnun olmayan ancak değişim konusunda da zorluklar yaşayan kişierle yapılan görüşme tekniklerinden bir tanesidir.
Cinsel Sorunlar ve Cinsel Terapinin Önemi
Temelde neslin devamlılığını sağlayan üreme, doğumdan itibaren herkeste bulunan yaşamsal bir dürtüdür. Biz insanlar bu üreme dürtüsü ile cinsel hayatımızı şekillendiririz. Sevgi, aşk, karşı cinse olan çekim olarak adlandırdığımız unsurlar da bu dürtünün ortaya çıkardığı duygulardır.
Okula Adaptasyonda Danışmanlık Süreci
Okul; çocuğun hem teorik hem de pratik bilgiler edindiği ve bunları yaşamında uyguladığı aile ortamından sonraki ilk deneyimdir. Okul zamanında çocuk, ebeveynlerinden ayrı olarak tek başına hareket etmeye ve kararlar vermeye de başlar.
Dinamik Aile Tipleri Nelerdir ve Çocukları Nasıl Etkiler?
Aile tanım olarak; anne, baba ve çocuklardan oluşan, toplumdaki en küçük sosyal yapı olarak ifade edilmektedir. Sosyal çevre, kültürel yapı ve alınan eğitimler çerçevesinde aile yapısı şekillenir ve dinamik aile tiplerinden birini oluşturur.
Çocuğum Utangaç Deyip Geçmeyin
Farklı bir ortama girdiğinde sorulan sorulara yanıt vermekte isteksiz davranışlar gösteren, ortama adapte olmakta zorlanan ve ebeveynlerinin yanından ayrılmayan çocuklar hepimizin çevresinde olan, oldukça sık karşılaştığımız ve utangaç çocuk olarak adlandırdığımız profillerdir.
Bipolar Bozukluk Mu, Borderline Kişilik Bozukluğu Mu?
Benzer semptomlara sahip olan bipolar bozukluk ve borderline kişilik bozukluğu, birlikte görülme sıklığının da fazla olması sebebiyle doğru tanı koymayı zaman zaman zorlaştırır. Benzer olması sebebiyle birbiriyle en sık karıştırılan iki temel semptom; mizaç dalgalanmaları yani ruh hali değişiklikleri ve dürtüselliktir.
Toksik İlişki Nedir?
Dünya üzerindeki milyarları aşan insan topluluğu, sosyal olarak birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Elbette bu durum, kişilerin çocukluktan başlayarak kısa ya da uzun süreli birbirileriyle bağ kurma isteklerini de beraberinde getirir.
Terk Edilme Korkusu
‘’Ben kendi halimde mutluyum, nasılsa yine terk edileceğim için yeni bir ilişkiye başlamak istemiyorum, ilişkimde terk edilmemek için partnerimin bir dediğini iki etmiyorum…’’ Bu cümleler, sıklıkla karşılaştığımız ve terk edilme korkusunu anlatan cümlelerdir.
Kontrol İhtiyacı Neden Doğar? Neden Kontrol Ederiz?
Genelde hepimizin çevresinde ‘’Hiç kimse bir işi benim kadar ayrıntılı düşünemez ve daha iyisini yapamaz’’ diyen kişiler vardır. Her şeyin en iyisi olduğundan emin olana kadar tasarlar, uygular ve uygulatırlar. Hayli yorucu olan bu çaba, beraberinde pek çok kaygıyı getirir.
Sonbahar Depresyonu
İlkbaharın gelişi ve devam eden yaz mevsimiyle birlikte uzun günler, sıcak hava, tatiller ve yapılan tüm aktiviteler bizi adeta kendimize getirir ve çok iyi hissettirir. Güneşli bir güne uyanmak bile başlı başına psikolojimiz üzerinde büyük oranda olumlu etkiye sahiptir.
Lohusa Depresyonu
Hamileliğin ardından gerçekleşen doğum ve annenin bebeğini kucağına aldığı ilk andan itibaren anne için lohusalık dönemi de başlamış olur. Bu döneme aynı zamanda, fizyolojik, psikolojik, ilişkisel ve sosyal olarak pek çok değişimin aynı anda yaşandığı çok katmanlı bir evre de diyebiliriz.
Çocukluk Yaşantılarının Kişiliğimize Etkileri
Dünyaya merhaba dediğimiz andan itibaren kayıt altında olan zihnimiz, yaşadığımız her şeyi anlamlandırmaya ve kategorize etmeye başlar. Çekingen, dışa dönük, dürüst, fedakar, üşengeç, duygusal, güvenilir, agresif, stresli diye tanımladığımız özellikler; pek çok sebebin kişilik oluşumuna etkileri diyebileceğimiz durumlardır.
Toplumsal Travmalar ve Psikolojik Desteğin Önemi
Travma; kişinin yaşadığı veya tanık olduğu, aniden ve olağan dışı yaşanan olumsuz olaylar karşısında çaresizlik, üzüntü, korku ve tehdit hissettiği aşırı durumlardır. Bu durumlar, kişi üzerinde son derece yıpratıcı etkiler bırakır ve bu etkilerin sonuçları olarak kişi sürekli o anda takılı kalır ve her yeni gün travmanın yaşandığı o günün tekrarı haline gelir.
Nevrotiklik Nedir? Nevrotik Kişinin Hayatı Nasıldır?
Herkes zaman zaman belli nedenler doğrultusunda kendini kaygılı, korkmuş veya huzursuz hissedebilir ancak; olumsuz duyguların sebebi olan durum ortadan kalktığında normal hayat geri döner. Bu duygu durumları kişiyi dış tehditlere karşı korur ve olması çok normaldir.
Eşler Arası Kıskançlık Krizleri
Seven insan kıskanır, ben kıskanç bir insanım, eşim kıskanç olduğu için davranışlarıma dikkat ediyorum, sana güveniyorum ama çevreden dolayı seni çok kıskanıyorum...
Çocuğum Yaşıtları Gibi Konuşmuyor
Bebekler; doğduğu andan itibaren önce annesiyle daha sonra çevresiyle sözel olmasa bile iletişim halinde olarak istek ve ihtiyaçlarını bir şekilde anlatmaya çalışırlar.
Hayır Demekte Zorlanıyorsanız…
Ya yanlış anlaşılırsam, bana bir daha güvenmezse, bir daha benimle konuşmak istemezse, ayıp olmasın, beni terslemesin, küçük düşersem, ya reddedilirsem… Bu düşünceler size de tanıdık geldi mi?
Cinsel Travma Sonrası Oluşan Ruhsal Sorunlar
Cinsel saldırı; kişinin izni olmadan, beden dokunulmazlığını ihlal eden son derece örseleyici duygu ve amaçlar içeren, zorlayarak ve hatta şiddet kullanarak gerçekleştirilen cinsel olarak kötüye kullanma durumudur. Kişinin korku, öfke, nefret, endişe, utanç...
Öfke Anlarında Çocuğa Nasıl Davranılmalı?
Çocuğunuz öfke krizleri yaşadığında, söylediğiniz her şeye hayır demeye başladığında, kendi isteklerinin olması için sizinle sıklıkla inatlaştığı zamanlarda, durduramadığınız uzun süreli ağlamalar yaşadığında onu sakinleştirmek..
Yas
Kayıp denince aklımıza ilk olarak sevdiğimiz birinin ölmesi gelse de, ayrılıklar, boşanmalar ve var olan bir rolümüzü veya becerimizi yitirdiğimiz işten atılma, emekli olma, yaşlanma ve hastalanma gibi yaşadığımız durumlar da kayıptır.
Geçmiş Geçmiş midir?
Hepimizin büyürken ötekilere ihtiyacı vardı; annemize, babamıza, kardeşimize, bakıcımıza, yakın çevremizdeki insanlara… Dünyayı, kim olduğumuzu onlar aracılığıyla öğrendik.
Obsesif Kompülsif Bozukluk
Obsesif Kompülsif Bozukluk takıntılı düşüncelerin (obsesyon), tekrarlayan davranışların (kompulsiyon)yada her ikisinin birden bulunması durumudur. OKB’de kişilerin engel olamadıkları takıntılı düşüncelerinin yarattığı olumsuz ...
Depresyonda mıyım?
Günümüzde kendimizi kötü hissettiğimiz, mutsuz hissettiğimiz anlarda en çok kullanılan ifadelerden biri depresyonda olduğumuzdur. Peki depresyon aslında nedir?
Okula Gitme Korkusu
Okulların açılmasına sayılı günler kaldı. Pek çok çocuğu ve aileyi okul heyecanı sarmış durumda. Günler öncesinden okul hazırlıkları başlıyor. Çocuklar okula başlamadan önce çok istekli ve heyecanlı görünseler
Öfkeyi Kontrol Etmek Mümkün mü?
Öfke; normal, herkes tarafından hissedilen, güçlü fakat kontrol edilmesi öğrenilebilen bir duygu olarak tanımlanabilir. Öfke uygun ifade edildiğinde son derece sağlıklı bir duygudur ancak kontrolden çıkıp da yıkıcı hale dönüşürse..
Duygusal Yeme
Aç değilim ama yine de yemek yiyorum... – Sıkıntılı olduğumda yemek yiyorum. – Moralim bozulunca buz dolabına yöneliyorum. – Yemekten önce sıkıntılı oluyorum.
Duygusal Özgürleşme Psikoterapi ile Mümkün
Herkesin hayatında deneyimlediği olumlu veya olumsuz yaşantılar vardır. Bu yaşantılardan elde edilen deneyimler, olumlu olduğunda hayatımıza da olumlu etkileri olur. Ancak olumsuz olduğunda hayat boyu sürecek olumsuz etkileri devam eder.
Davranışlarımız Duygularımızın Kontrolü Altında
Yaşamımızda sahip olduğumuz 7 temel duygu vardır. Bu duygular; sevinç, üzüntü, tiksinme, şaşırma, korku, öfke ve utançtır.
Motivasyonel Terapi
Motivasyonel terapi, içinde bulunduğu durumdan memnun olmayan ancak değişim konusunda da zorluklar yaşayan kişierle yapılan görüşme tekniklerinden bir tanesidir.
Cinsel Sorunlar ve Cinsel Terapinin Önemi
Temelde neslin devamlılığını sağlayan üreme, doğumdan itibaren herkeste bulunan yaşamsal bir dürtüdür. Biz insanlar bu üreme dürtüsü ile cinsel hayatımızı şekillendiririz. Sevgi, aşk, karşı cinse olan çekim olarak adlandırdığımız unsurlar da bu dürtünün ortaya çıkardığı duygulardır.
Bipolar Bozukluk Mu, Borderline Kişilik Bozukluğu Mu?
Benzer semptomlara sahip olan bipolar bozukluk ve borderline kişilik bozukluğu, birlikte görülme sıklığının da fazla olması sebebiyle doğru tanı koymayı zaman zaman zorlaştırır. Benzer olması sebebiyle birbiriyle en sık karıştırılan iki temel semptom; mizaç dalgalanmaları yani ruh hali değişiklikleri ve dürtüselliktir.
Hücum Terapi
Yüzlerce psikoterapi tekniği ve kuramı vardır. Her bir teknik ve kuram, danışanlar üzerinde farklı etkiler yaratır. Hücum terapi oldukça yoğun ve derin çalışılan bir psikoterapi tekniğidir. Çünkü semptoma yani belirtilere değil, kaynağa yöneliktir. 10 gün gibi kısa bir sürede yoğun bir şekilde çalışılır.
Online Çalışma Psikolojisi
Pandeminin ortaya çıkışı ve hızla yayılması ile birlikte çalışanlarını koruma adına riski minimize etmeye çalışan firmalar, aynı zamanda öngörülemez şekilde değişen ekonomi dinamiklerine de ayak uydurmaya çalıştı.
Hayır Demekte Zorlanıyorsanız…
Ya yanlış anlaşılırsam, bana bir daha güvenmezse, bir daha benimle konuşmak istemezse, ayıp olmasın, beni terslemesin, küçük düşersem, ya reddedilirsem… Bu düşünceler size de tanıdık geldi mi?
Şema ve Mod Terapi
Yetişkin bireylerin psikolojik sorunlarının kaynağı çoğunlukla çocukluk ve ergenlik yıllarına dayanmaktadır. Kişinin çocukluk çağı yaşantılarının olumsuz tecrübeleri, ciddi psikolojik problemleri beraberinde getirebilmekte ve bunlardan bazıları bilinçdışı oluşarak kendiliğinden değişmesi zor olan problemler haline dönüşebilmektedir.
Şema Terapi
Şema terapi, 1980’lerin ortalarına doğru Dr. Jeffrey Young tarafından geliştirilen bir terapi modelidir. Dr. Young, Pennsylvania Üniversitesi Kognitif Terapi Kliniği’nde Prof. Aaron Beck’in yanında deneysel..
Psikodinamik Psikoterapi
Geçmişte, erken çocukluk dönemlerimizde yaşadığımız olayların etkilerini bugünkü hayatımızda bilinçdışı olarak tekrar ederiz. Zaman değişir, kişiler değişir, olaylar değişir ancak kalıp, patern, döngü aynı kalır değişmez.
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) Nedir?
Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) kişilerin bilişsel yani olayları ve durumları algılama, anlamlandırma ve yorumlama süreçleri ile davranışlarını ele alan psikoterapi türüdür.
Duygu Odaklı Terapi
Duygu olmadan bilgi olmaz. Bir gerçeğin farkında olabiliriz ama gücünü hissetmedikçe o gerçeğin bilgisi bizim değildir. Beynin bilişine ruhun deneyimi eklenmelidir. (Arnold Bennett)
Duygusal Özgürleşme Psikoterapi ile Mümkün
Herkesin hayatında deneyimlediği olumlu veya olumsuz yaşantılar vardır. Bu yaşantılardan elde edilen deneyimler, olumlu olduğunda hayatımıza da olumlu etkileri olur. Ancak olumsuz olduğunda hayat boyu sürecek olumsuz etkileri devam eder.
Mantık Evliliğinde Aşk, Aşk Evliliğinde Mantık Aramak
Bir yuva kurmak, hayatı bir eşle paylaşmak ve aile olarak hayata devam etmek; kuşkusuz alınan en önemli kararlardan biridir. Evlilik kararı alınması ve evlenilecek kişinin seçilmesi için herkesin ayrı kriteri vardır.
Aileleri Tarafından Baskılanan Kız Çocuklarının Yarınları
Baskı, aslında toplum kurallarının kemikleştirdiği ve bireyler üzerinde etkisini gösteren bir kavramdır. Baskı altında büyüyen bireyler, baskı altında büyüyen nesiller yetiştirirler...
Davranışlarımız Duygularımızın Kontrolü Altında
Yaşamımızda sahip olduğumuz 7 temel duygu vardır. Bu duygular; sevinç, üzüntü, tiksinme, şaşırma, korku, öfke ve utançtır.
Göç ve Göçmenlik Psikolojisi
Hepimiz; doğduğumuz, büyüdüğümüz toplumun kültürel normlarını benimser ve kendimizi oraya ait hissederiz. Öyle ki büyüdüğümüz veya çok uzun zaman geçirdiğimiz bir
Zihninizi Aşırı Meşgul Eden Düşünceleriniz Mi Var?
İşiniz gücünüz bittiğinde, arkadaş buluşmanızdan eve geldiğinizde, çocuklarınız uyuduktan sonra, yemek yaparken, uykuya dalarken, kısacası kendinizle baş başa kaldığınız her an;
Narsisizm ve Aşk
En başarılı, en zeki, en güzel “hep ama hep” benim. Bu cümleleri çok duymayız ama duyduğumuzda şüpheyle yaklaşırız. Şüphemiz sorunlu bir kişiliğin karşımızda olup olmadığıdır.
Romantik İlişkilerde Yaş Farkı, Psikolojimizden Nasıl Etkiliyor?
Karşı cinsle olan etkileşimde yaş farkı; bazıları için önemli bir kriterdir, bazı kişiler için ise yaşın hiçbir önemi yoktur. Kimi kadın; kendinden büyük, olgun olarak tabir ettiği yaşı büyük
Romantik İlişkilerde Güç Kimde Olmalı?
Ben daha güzelim, ben daha çok para kazanıyorum, benimle birlikte olacaksan bu şekilde giyinemezsin…’’ Bu cümleler ilişkilerde duymaya alışkın olduğumuz;
Yoğun ve Stresli Hayatın Olumsuz Getirisi: Tükenmişlik Sendromu
Günümüzde çoğu kişi, koşuşturma içerisinde ve günlük hayatın getirdiği olumsuzluklar sebebiyle ciddi zorlantı yaşıyor.
Psikopatoloji Nedir? Kaynağı Nelerdir?
Psikopatoloji; normal olmayan, uyumsuz davranışları derinlemesine inceleyen bir bilim dalıdır. Sosyal ve gelişimsel normlar çerçevesinde gerçekleştirilen araştırmada davranışın kaynağı, uyumsuzluk düzeyi, uyumsuz davranışın sıklığı, süresi ve şiddeti, bireysel ve zihinsel süreçleri ile birlikte ele alınmıştır.
Bağımlılık Sebepleri & Bağımlılıklardan Nasıl Kurtuluruz?
Bağımlılık; herhangi bir unsurun, maddenin, davranışın kişiye fizyolojik veya psikolojik olarak zarar veriyor olmasına rağmen ondan vazgeçememesi, sürekli olarak onunla yaşama isteğinde bulunması ve eksikliği durumunda kriz halinde olmasıdır.
Vajinismus
Cinsellik; doğumdan ölüme kadar her zaman bizimle var olan ancak toplumumuzda yasak, ayıp, günah olarak nitelendirilen bir kavramdır. Çocuk, ergen, yetişkin cinselliği hep çeşitli sebeplerle geri plana itilir.
Akut Stres Bozukluğu
Akut stres bozukluğu farklı sebeplerden ortaya çıkabilse de genel olarak travmatik olaylardan sonra yaşanan psikolojik rahatsızlıklara verilen genel addır.
Hayatı Paylaşmak ile Zindan Etmek Arasındaki İnce Çizgi
Hayatın getirdiği yükü birlikte omuzlamak, mutlu anılar biriktirmek; her çiftin isteğidir. Ancak bazen bu ümitlerle yola çıkılmış olunsa bile hayat, çift için zindan hale gelebilir.
Sorunlu İlişkiler Kurtulur Mu Yoksa Sonlanmalı Mı?
Güzel başlayan ilişkilerin pek çoğu yolunda devam ederken, kimi ilişkiler ise çeşitli sorunlar yaşayarak zaman içerisinde içinden çıkılmaz hale gelir.
Kadınlarda Cinsel Mutluluk
Cinsellik; hem ruha hem bedene hitap eden, ilişkilerdeki aşkı ve tutkuyu temsil eden bir eylemdir. Kadın ve erkeğin ilişkisindeki mutluluk, cinsel mutluluk ile paraleldir.
Sınır Koymak Neden Önemlidir?
‘’Hiç istemiyorum ama arkadaşım kırılmasın diye onun dediğini yapıyorum, karşılığını almadığım halde müdürümden tepki görmemek adına çoğu gece mesaiye kalıyorum, annem sürekli özel hayatıma müdahale ediyor saygısızlık etmemek için sesimi çıkartmıyorum…’’
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Huzursuz bacak sendromunun farklı semptomları sebebiyle net tanımı yoktur. Bu rahatsızlık demir eksikliği, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarla birlikte görülebilirken aynı zamanda psikolojik olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Uyku Bozukluğu Nedir? En Yaygın Uyku Problemleri Nelerdir?
Her insan, sağlıklı kalabilmek için yeterli uykuya ihtiyaç duyar. Uykuya en çok ihtiyaç duyan organımız, beyindir. Kişiler uyandıklarında, kendilerini zinde ve dinlenmiş hissediyorsa;
Gaslighting Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Gaslighting, 1944 yapımı gaslight filminden yola çıkarak oluşturulmuş bir terimdir ve son zamanlarda gündeme gelen önemli bir manipülasyon türüdür.
Psikolojik Manipülasyon Nedir? Manipülasyona Maruz Kalındığında Neler Yapılmalı?
Pekçok kişi, başkaları tarafından duygusal istismara maruz kalmakta ve zor kullanarak fikirleri, davranışları değiştirilmeye çalışılmaktadır.
Empati Mi Yapıyorsunuz? Yoksa Kendinizi Mi Feda Ediyorsunuz?
Empati, birçok farklı tanımı bulunan bir terimdir. En temelde empati kognitif yani bilişseldir; kişi, karşısındakini tanır ve onun neler hissettiğini anlar.
Çocuğunuzu Mu Büyütüyorsunuz, Çocukluğunuza Mı Dönüyorsunuz?
Günümüzde birçok ebeveyn çocuğunu büyütme aşamasında zaman zaman çeşitli araştırmalar yaparak hareket etmektedir.
Aşırı Sevgi Gibi Görünen Manipülasyon: Love Bombing (Sevgi Bombardımanı)
Manipülasyon, kişiyi kendi çıkarları doğrultusunda yönlendirmek üzere kullanılan bir yöntemdir. Her ilişkide olabileceği gibi, romantik ilişkilerde de manipülasyonlara sıkça rastlanmaktadır.
Motivasyonel Terapi
Motivasyonel terapi; içinde bulunduğu durumdan memnun olmayan ancak değişim konusunda da zorluklar yaşayan kişierle yapılan görüşme tekniklerinden bir tanesidir.
Sosyal Medya ve Aşk
Dijitalleşen dünyayla birlikte hayatımıza her gün pek çok yenilik giriyor. Sosyal medya da bunlardan sadece bir tanesi. Platformlar aracılığıyla hayatımızın her alanına dokunan sosyal dünyada, aşk konusu da oldukça popülerdir.
Cinsel Sorunlar ve Cinsel Terapinin Önemi
Temelde neslin devamlılığını sağlayan üreme, doğumdan itibaren herkeste bulunan yaşamsal bir dürtüdür. Biz insanlar bu üreme dürtüsü ile cinsel hayatımızı şekillendiririz. Sevgi, aşk, karşı cinse olan çekim olarak adlandırdığımız unsurlar da bu dürtünün ortaya çıkardığı duygulardır.
Dinamik Aile Tipleri Nelerdir ve Çocukları Nasıl Etkiler?
Aile tanım olarak; anne, baba ve çocuklardan oluşan, toplumdaki en küçük sosyal yapı olarak ifade edilmektedir. Sosyal çevre, kültürel yapı ve alınan eğitimler çerçevesinde aile yapısı şekillenir ve dinamik aile tiplerinden birini oluşturur.
Hücum Terapi
Yüzlerce psikoterapi tekniği ve kuramı vardır. Her bir teknik ve kuram, danışanlar üzerinde farklı etkiler yaratır. Hücum terapi oldukça yoğun ve derin çalışılan bir psikoterapi tekniğidir. Çünkü semptoma yani belirtilere değil, kaynağa yöneliktir. 10 gün gibi kısa bir sürede yoğun bir şekilde çalışılır.
Toksik İlişki Nedir?
Dünya üzerindeki milyarları aşan insan topluluğu, sosyal olarak birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Elbette bu durum, kişilerin çocukluktan başlayarak kısa ya da uzun süreli birbirileriyle bağ kurma isteklerini de beraberinde getirir. İnsanların sosyal olarak kurdukları bağ dolayısıyla geliştirdiği iletişim, insanlar arasındaki ilişkiyi anlatan kısa bir özettir.
Terk Edilme Korkusu
‘’Ben kendi halimde mutluyum, nasılsa yine terk edileceğim için yeni bir ilişkiye başlamak istemiyorum, ilişkimde terk edilmemek için partnerimin bir dediğini iki etmiyorum…’’ Bu cümleler, sıklıkla karşılaştığımız ve terk edilme korkusunu anlatan cümlelerdir.
Bipolar Bozukluk Mu, Borderline Kişilik Bozukluğu Mu?
Benzer semptomlara sahip olan bipolar bozukluk ve borderline kişilik bozukluğu, birlikte görülme sıklığının da fazla olması sebebiyle doğru tanı koymayı zaman zaman zorlaştırır. Benzer olması sebebiyle birbiriyle en sık karıştırılan iki temel semptom; mizaç dalgalanmaları yani ruh hali değişiklikleri ve dürtüselliktir.
Kontrol İhtiyacı Neden Doğar? Neden Kontrol Ederiz?
Genelde hepimizin çevresinde ‘’Hiç kimse bir işi benim kadar ayrıntılı düşünemez ve daha iyisini yapamaz’’ diyen kişiler vardır. Her şeyin en iyisi olduğundan emin olana kadar tasarlar, uygular ve uygulatırlar. Hayli yorucu olan bu çaba, beraberinde pek çok kaygıyı getirir.
Sonbahar Depresyonu
İlkbaharın gelişi ve devam eden yaz mevsimiyle birlikte uzun günler, sıcak hava, tatiller ve yapılan tüm aktiviteler bizi adeta kendimize getirir ve çok iyi hissettirir. Güneşli bir güne uyanmak bile başlı başına psikolojimiz üzerinde büyük oranda olumlu etkiye sahiptir.
Lohusa Depresyonu
Hamileliğin ardından gerçekleşen doğum ve annenin bebeğini kucağına aldığı ilk andan itibaren anne için lohusalık dönemi de başlamış olur. Bu döneme aynı zamanda, fizyolojik, psikolojik, ilişkisel ve sosyal olarak pek çok değişimin aynı anda yaşandığı çok katmanlı bir evre de diyebiliriz.
Toplumsal Travmalar ve Psikolojik Desteğin Önemi
Travma; kişinin yaşadığı veya tanık olduğu, aniden ve olağan dışı yaşanan olumsuz olaylar karşısında çaresizlik, üzüntü, korku ve tehdit hissettiği aşırı durumlardır. Bu durumlar, kişi üzerinde son derece yıpratıcı etkiler bırakır ve bu etkilerin sonuçları olarak kişi sürekli o anda takılı kalır ve her yeni gün travmanın yaşandığı o günün tekrarı haline gelir.
Nevrotiklik Nedir? Nevrotik Kişinin Hayatı Nasıldır?
Herkes zaman zaman belli nedenler doğrultusunda kendini kaygılı, korkmuş veya huzursuz hissedebilir ancak; olumsuz duyguların sebebi olan durum ortadan kalktığında normal hayat geri döner. Bu duygu durumları kişiyi dış tehditlere karşı korur ve olması çok normaldir.
Ölüm Korkusu ile Yaşamak
İnsanoğlu var olduğu zaman dilimi boyunca, günlük hayatı hep bir koşuşturma içerisinde geçmiştir. İlk zamanlardan bugüne teknolojik gelişmeye paralel dinamikler de değişmiş ve koşuşturma...
Eşler Arası Kıskançlık Krizleri
Seven insan kıskanır, ben kıskanç bir insanım, eşim kıskanç olduğu için davranışlarıma dikkat ediyorum, sana güveniyorum ama çevreden dolayı seni çok kıskanıyorum...
Hayır Demekte Zorlanıyorsanız…
Ya yanlış anlaşılırsam, bana bir daha güvenmezse, bir daha benimle konuşmak istemezse, ayıp olmasın, beni terslemesin, küçük düşersem, ya reddedilirsem… Bu düşünceler size de tanıdık geldi mi?
Cinsel Travma Sonrası Oluşan Ruhsal Sorunlar
Cinsel saldırı; kişinin izni olmadan, beden dokunulmazlığını ihlal eden son derece örseleyici duygu ve amaçlar içeren, zorlayarak ve hatta şiddet kullanarak gerçekleştirilen cinsel olarak kötüye kullanma durumudur. Kişinin korku, öfke, nefret, endişe, utanç...
Bireysel Danışmanlık Nedir?
Bireysel danışmanlık, bir bireyin kendinde var olduğunu hissettiği/düşündüğü duygusal durum rahatsızlıklarını ve psikolojik olarak yaşadığı eksiklikleri tedavi edebilmek amacıyla aldığı desteğin genel adıdır.
Karnım mı Acıktı Yoksa Duygularım mı?
Yemek yemek hayatımızın en temel ihtiyaçlarından biri olmakla birlikte kutlamalarımızda, kayıplarımızda, özel günlerimizde yapılan en yaygın sosyal aktivitelerden biridir.
Yas
Kayıp denince aklımıza ilk olarak sevdiğimiz birinin ölmesi gelse de, ayrılıklar, boşanmalar ve var olan bir rolümüzü veya becerimizi yitirdiğimiz işten atılma, emekli olma, yaşlanma ve hastalanma gibi yaşadığımız durumlar da kayıptır.
Geçmiş Geçmiş midir?
Hepimizin büyürken ötekilere ihtiyacı vardı; annemize, babamıza, kardeşimize, bakıcımıza, yakın çevremizdeki insanlara… Dünyayı, kim olduğumuzu onlar aracılığıyla öğrendik.
Obsesif Kompülsif Bozukluk
Obsesif Kompülsif Bozukluk takıntılı düşüncelerin (obsesyon), tekrarlayan davranışların (kompulsiyon)yada her ikisinin birden bulunması durumudur. OKB’de kişilerin engel olamadıkları takıntılı düşüncelerinin yarattığı olumsuz ...
Evliliğimde ve İlişkimdeki Mutsuzluğu Nasıl Çözerim?
Kişilerarası ilişkilerimizde ve romantik ilişkimizde yaşadığımız olumsuz bir duygu, deneyim ve çaresizlik hissi noktasında profesyonel yardım almak kendinize yapabileceğiniz en büyük iyilik olacaktır.
Aldatma Psikolojisi
İlişkiler aşk, arzu, sevgi, haz gibi duyguların yoğun hissedilmesiyle başlar. Fakat kabul etmek gerekir ki zamanla bu duyguların yoğunluğu değişebilir.
Çocuklar İçin Cinsel Eğitim Neden Önemlidir?
Çocukların cinsellikle ilgili soruları ve bu konuya olan merakları aslında dünyayı keşfetme sürecinde diğer meraklarıyla beraber başlar. Bu merak kendi cinsiyet farkının fark edilmesiyle doğal soru sorma eğilimine...
Duygusal Zekâsı Yüksek Kişiler
Şu sıralar çok severek takip ettiğim bazı bölümlerini tekrar tekrar izlediğim bir dizi var: TheBigBangTheory. Dizi de dört fizikçinin eğlenceli hikayeleri anlatılıyor. Sheldon Cooper pek çok kişinin olduğu gibi benim de en sevdiğim karakter.
Cinsel Mitler
Sözlük anlamı olarak “mit”; kuşaktan kuşağa yayılan, toplumun düş gücü etkisiyle zamanla biçim değiştiren, halk öyküsü, efsanelerdir. Cinsel mit ise; cinsellik konusunda doğru bildiğimiz yanlışlar...
Cinsel Terapi Nedir?
Her insanın bedensel ve ruhsal mutluluğunun yolu sağlıklı bir cinsel hayattır. Tekrardan mutlu ve tatmin edici bir cinsel yaşam oluşturmak için, cinsel sorunların nedenlerinin araştırılması çok önemlidir.
Duygusal Özgürleşme Psikoterapi ile Mümkün
Herkesin hayatında deneyimlediği olumlu veya olumsuz yaşantılar vardır. Bu yaşantılardan elde edilen deneyimler, olumlu olduğunda hayatımıza da olumlu etkileri olur. Ancak olumsuz olduğunda hayat boyu sürecek olumsuz etkileri devam eder.
Aileleri Tarafından Baskılanan Kız Çocuklarının Yarınları
Baskı, aslında toplum kurallarının kemikleştirdiği ve bireyler üzerinde etkisini gösteren bir kavramdır. Baskı altında büyüyen bireyler, baskı altında büyüyen nesiller yetiştirirler...
Çocuğum Okula Başladı, Bizi Psikolojik Olarak Neler Bekliyor?
Her anne baba için çocuğunun okula başlama serüveni heyecan vericidir. Kreş, anasınıfı, ilkokul süreçlerinden başlayan bu serüven, yıllar boyunca devam eder.
Davranışlarımız Duygularımızın Kontrolü Altında
Yaşamımızda sahip olduğumuz 7 temel duygu vardır. Bu duygular; sevinç, üzüntü, tiksinme, şaşırma, korku, öfke ve utançtır.
Göç ve Göçmenlik Psikolojisi
Hepimiz; doğduğumuz, büyüdüğümüz toplumun kültürel normlarını benimser ve kendimizi oraya ait hissederiz. Öyle ki büyüdüğümüz veya çok uzun zaman geçirdiğimiz bir
Zihninizi Aşırı Meşgul Eden Düşünceleriniz Mi Var?
İşiniz gücünüz bittiğinde, arkadaş buluşmanızdan eve geldiğinizde, çocuklarınız uyuduktan sonra, yemek yaparken, uykuya dalarken, kısacası kendinizle baş başa kaldığınız her an;
Narsisizm ve Aşk
En başarılı, en zeki, en güzel “hep ama hep” benim. Bu cümleleri çok duymayız ama duyduğumuzda şüpheyle yaklaşırız. Şüphemiz sorunlu bir kişiliğin karşımızda olup olmadığıdır.
Romantik İlişkilerde Yaş Farkı, Psikolojimizden Nasıl Etkiliyor?
Karşı cinsle olan etkileşimde yaş farkı; bazıları için önemli bir kriterdir, bazı kişiler için ise yaşın hiçbir önemi yoktur. Kimi kadın; kendinden büyük, olgun olarak tabir ettiği yaşı büyük
Romantik İlişkilerde Güç Kimde Olmalı?
Ben daha güzelim, ben daha çok para kazanıyorum, benimle birlikte olacaksan bu şekilde giyinemezsin…’’ Bu cümleler ilişkilerde duymaya alışkın olduğumuz;
Psikopatoloji Nedir? Kaynağı Nelerdir?
Psikopatoloji; normal olmayan, uyumsuz davranışları derinlemesine inceleyen bir bilim dalıdır. Sosyal ve gelişimsel normlar çerçevesinde gerçekleştirilen araştırmada davranışın kaynağı, uyumsuzluk düzeyi, uyumsuz davranışın sıklığı, süresi ve şiddeti, bireysel ve zihinsel süreçleri ile birlikte ele alınmıştır.
Akut Stres Bozukluğu
Akut stres bozukluğu farklı sebeplerden ortaya çıkabilse de genel olarak travmatik olaylardan sonra yaşanan psikolojik rahatsızlıklara verilen genel addır. Akut stres bozukluğu, yaşanmış olan travmadan sonra tedavi edilmediği takdirde travma sonrası stres bozukluğuna sebep olabilmektedir.
Sınır Koymak Neden Önemlidir?
‘’Hiç istemiyorum ama arkadaşım kırılmasın diye onun dediğini yapıyorum, karşılığını almadığım halde müdürümden tepki görmemek adına çoğu gece mesaiye kalıyorum, annem sürekli özel hayatıma müdahale ediyor saygısızlık etmemek için sesimi çıkartmıyorum…’’
Huzursuz Bacak Sendromu Nedir?
Huzursuz bacak sendromunun farklı semptomları sebebiyle net tanımı yoktur. Bu rahatsızlık demir eksikliği, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarla birlikte görülebilirken aynı zamanda psikolojik olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Uyku Bozukluğu Nedir? En Yaygın Uyku Problemleri Nelerdir?
Her insan, sağlıklı kalabilmek için yeterli uykuya ihtiyaç duyar. Uykuya en çok ihtiyaç duyan organımız, beyindir. Kişiler uyandıklarında, kendilerini zinde ve dinlenmiş hissediyorsa;
Gaslighting Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Gaslighting, 1944 yapımı gaslight filminden yola çıkarak oluşturulmuş bir terimdir ve son zamanlarda gündeme gelen önemli bir manipülasyon türüdür.
Psikolojik Manipülasyon Nedir? Manipülasyona Maruz Kalındığında Neler Yapılmalı?
Pekçok kişi, başkaları tarafından duygusal istismara maruz kalmakta ve zor kullanarak fikirleri, davranışları değiştirilmeye çalışılmaktadır.
Empati Mi Yapıyorsunuz? Yoksa Kendinizi Mi Feda Ediyorsunuz?
Empati, birçok farklı tanımı bulunan bir terimdir. En temelde empati kognitif yani bilişseldir; kişi, karşısındakini tanır ve onun neler hissettiğini anlar.
Çocuğunuzu Mu Büyütüyorsunuz, Çocukluğunuza Mı Dönüyorsunuz?
Günümüzde birçok ebeveyn çocuğunu büyütme aşamasında zaman zaman çeşitli araştırmalar yaparak hareket etmektedir.
Motivasyonel Terapi
Motivasyonel terapi; içinde bulunduğu durumdan memnun olmayan ancak değişim konusunda da zorluklar yaşayan kişierle yapılan görüşme tekniklerinden bir tanesidir.
Dinamik Aile Tipleri Nelerdir ve Çocukları Nasıl Etkiler?
Aile tanım olarak; anne, baba ve çocuklardan oluşan, toplumdaki en küçük sosyal yapı olarak ifade edilmektedir. Sosyal çevre, kültürel yapı ve alınan eğitimler çerçevesinde aile yapısı şekillenir ve dinamik aile tiplerinden birini oluşturur.
Kontrol İhtiyacı Neden Doğar? Neden Kontrol Ederiz?
Genelde hepimizin çevresinde ‘’Hiç kimse bir işi benim kadar ayrıntılı düşünemez ve daha iyisini yapamaz’’ diyen kişiler vardır. Her şeyin en iyisi olduğundan emin olana kadar tasarlar, uygular ve uygulatırlar. Hayli yorucu olan bu çaba, beraberinde pek çok kaygıyı getirir.
Sonbahar Depresyonu
İlkbaharın gelişi ve devam eden yaz mevsimiyle birlikte uzun günler, sıcak hava, tatiller ve yapılan tüm aktiviteler bizi adeta kendimize getirir ve çok iyi hissettirir. Güneşli bir güne uyanmak bile başlı başına psikolojimiz üzerinde büyük oranda olumlu etkiye sahiptir.
Toplumsal Travmalar ve Psikolojik Desteğin Önemi
Travma; kişinin yaşadığı veya tanık olduğu, aniden ve olağan dışı yaşanan olumsuz olaylar karşısında çaresizlik, üzüntü, korku ve tehdit hissettiği aşırı durumlardır. Bu durumlar, kişi üzerinde son derece yıpratıcı etkiler bırakır ve bu etkilerin sonuçları olarak kişi sürekli o anda takılı kalır ve her yeni gün travmanın yaşandığı o günün tekrarı haline gelir.
Nevrotiklik Nedir? Nevrotik Kişinin Hayatı Nasıldır?
Herkes zaman zaman belli nedenler doğrultusunda kendini kaygılı, korkmuş veya huzursuz hissedebilir ancak; olumsuz duyguların sebebi olan durum ortadan kalktığında normal hayat geri döner.
Ölüm Korkusu ile Yaşamak
İnsanoğlu var olduğu zaman dilimi boyunca, günlük hayatı hep bir koşuşturma içerisinde geçmiştir. İlk zamanlardan bugüne teknolojik gelişmeye paralel dinamikler de değişmiş ve koşuşturma...
Şema ve Mod Terapi
Yetişkin bireylerin psikolojik sorunlarının kaynağı çoğunlukla çocukluk ve ergenlik yıllarına dayanmaktadır. Kişinin çocukluk çağı yaşantılarının olumsuz tecrübeleri, ciddi psikolojik problemleri beraberinde getirebilmekte ve bunlardan bazıları bilinçdışı oluşarak kendiliğinden değişmesi zor olan problemler haline dönüşebilmektedir.
Bipolar Bozukluk ve Belirtileri
Psikolojik problemler arasında sıklıkla rastlanan ve bireyin duygu durumunu direkt olarak etkileyen en önemli problemlerden biri bipolar bozukluktur. Bipolar bozukluk, kişinin gündelik hayatını ciddi anlamda zorlaştırmakta ve sosyal hayatında problemlere sebep olmaktadır.
Korona Virüs Obsesif Kompulsif Bozukluğu Nasıl Etkiliyor?
Obsesif Kompulsif bozukluk; obsesyon ve kompulsiyon kelimelerinden meydana gelmiş olan psikolojik bir tanımlamadır ve kaygı kökenli psikolojik rahatsızlıklardan biridir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve EMDR Terapisi İle Travmadan Kurtulma
Yaşanmış ağır bir olay veya durum, kişiyi olağanüstü şekilde zorladıysa ve bu yaşanmışlık kişinin hayatını başa çıkamayacağı kadar etkilediyse travma ortaya çıkmış demektir.
GAPS Bağırsak Ve Psikoloji Sendromu Nedir?
GAPS (Gut and Psychology Syndrome & Gut and Physiology Syndrome) açılımı; bağırsak-beyin ilişkisi, bağırsak-beyin hastalıkları ve bağırsak fizyolojik hastalıklardır. GAPS, nöroloji ve beslenme alanında uzmanlaşmış bir tıp doktoru olan Dr. Natasha Campbell-McBride’ın uluslararası tescilli ifadesidir.
Psikoterapi Seansı Nedir?
Psikoterapi, bireylerin dönemsel olarak geçirdikleri psikiyatrik rahatsızlıkların yani; yaşamdan keyif almalarını engelleyen, günlük yaşantılarında kendilerini zorlayan durumların çözüm yollarını arayan bir tedavi metodudur.
Hayır Demekte Zorlanıyorsanız…
Ya yanlış anlaşılırsam, bana bir daha güvenmezse, bir daha benimle konuşmak istemezse, ayıp olmasın, beni terslemesin, küçük düşersem, ya reddedilirsem… Bu düşünceler size de tanıdık geldi mi?
Çift ve Aile Danışmanlığı Terapisi
İlişki içerisinde bulunan çiftlerin ya da evlilik müessesesi içerisindeki bireylerin aralarındaki ilişkilerde belirli dönemlerde negatif durumlar meydana gelebilir. Bu negatif olayların daha da büyümesi, çiftlerin bireysel olarak yaşam kalitelerini oldukça aşağı çekeceğinden..
Eğitim Hayatında Psikolojik Danışmanlığın Rolü Nedir?
Yaşadığımız dönemin en değerli konularından bir tanesini eğitim oluşturmakta. Çok küçük yaşlardan itibaren çocuğumuzun eğitim hayatında rol oynayan kurumlar, her bir öğrenciyi donanım olarak üst sıralara çıkarmayı hedefliyor.
Bağırsak ve Psikoloji Sendromu
Nöroloji doktoru olan Natasha Campbell-McBride tarafından ortaya çıkartılmış olan bağırsak ve psikoloji sendromu, tıp dilinde “GAPS sendromu” olarak da bilinmektedir.
Antalya Psikolog Desteği Almanın Faydaları
Çoğu şehirde olduğu gibi Antalya psikolog ihtiyacında yoğunluk yaşanan illerimizden bir tanesi. Kalabalık nüfuslu şehirlerde hem şehir hayatının hem de bireysel hayatın getirmiş olduğu zorluklar..
Çift ve Aile Danışmanlığı Nedir?
Çift ve aile danışmanlığı terapisi, ister evli olsun ister hala ilişkisini sevgililik müessesesinde devam ettiren kişiler olsun her çifte ihtiyaç duydukları süreçlerde uygulanması mümkün olan bir terapi çeşididir.
Şema Terapi
Şema terapi, 1980’lerin ortalarına doğru Dr. Jeffrey Young tarafından geliştirilen bir terapi modelidir. Dr. Young, Pennsylvania Üniversitesi Kognitif Terapi Kliniği’nde Prof. Aaron Beck’in yanında deneysel..
Online Danışmanlık
Dünya Sağlık Örgütünce pandemi olarak ilan edilen küresel bir salgının içerisinden geçmekteyiz. Herkesin azami dikkat göstermesi gereken, şakası olmayan bir süreç.
Privacy Overview
Sizlere ne kendi ülkesine geri dönebilen, ne de başka bir ülkeye gidebilen, belirsizlikler içinde yaşamaya çalışan bir adamın hikayesini ele alan bir film önerimiz var: Terminal.
Steven Spielberg’ün yönetmenliğini üstlendiği 2004 yapımı filmde Tom Hanks, Viktor Navorsk isimli bir karakteri canlandırıyor. Navorsk, Amerika’da bir havalimanındayken ülkesinde bir ayaklanma olduğunu öğrenir ve bu olay sonucu Amerika tarafından pasaportu geçersiz sayılır. Ülkesinde yaşanan bu olağanüstü durum nedeniyle Navorsk’un ne Amerika’ya girmesine izin verilir, ne de ülkesine dönmesine… Kendini bir anda dilini bile doğru düzgün bilmediği bir ülkenin havalimanında sıkışıp kalmış olarak bulan Navorsk, bir çok sorunla yüz yüze kalacaktır. Fakat kahramanımız zamanla duruma alışacak ve karşısına çıkan her zorlukla mücadele etmeyi başaracak hatta bir hostese aşık olacaktır.
Hiç bilmediği bir yerde, kendi vatandaşlığını dahi tanımayan yabancı bir ülkenin havalimanında bir süre yaşamak zorunda kalan bir karakterin, hayata tutunma gayreti ve içinde bulunduğu koşullara uyum sağlama becerisi ile zorlukların nasıl üstesinden geldiğini gösteren bu filmi izlemenizi öneririz.
Taxi Driver filmi; usta yönetmen Martin Scorsese’nin üstlendiği, başrolünde Robert De Niro’nun oynadığı 1976 yapımı bir karakter analizi filmidir.
Taksi Şoförü filmi; Vietnam’da savaşının izlerini henüz atamayan bir askerin geceleri taksi şoförlüğü yaparak gördüğü kirli ve adaletsiz dünyaya uyum sağlamayı reddetme hikayesini anlatıyor.Taksi şoförü Travis; sosyal hayatındaki başarısızlığını, savaşın beraberinde getirdiği psikolojik bunalımı ağır bir şekilde yaşayan bir kişidir. Devamlı bir aidiyet duygusu duymaya çalıştığı topluma bir türlü kabul edilmez. Toplum, onu psikolojik sıkıntılarından dolayı bir birey olarak görmez ve dışlar. Tamamiyle bir spirale düşen Travis, fark edilmenin tek yolunun şiddet ile birlikte olduğunu düşünür. Bu kırılma anından sonra bir silah alıp harekete geçmeye, sokakları “temizlemeye” karar verir. Fark edilmeyen ve göz ardı edilen milyonlarca kişinin toplum dışına itildiğinde neler yapabileceğini gösteren, travma sonrası stres bozukluğu yaşayan bireylerin topluma tekrar kazandırılması gerektiğini savunan, sert adam kimliğinin arkasına saklanan erkeklerin duygularıyla yaşadıkları zorlukları anlatan, çürümeye yüz tutmuş bir topluma karşı tutulan bir ayna niteliğindeki film, yönetmen Martin Scorsese’nin kariyerinin en önemli filmlerinden biri olarak kabul görür.
Bir savaş gazisinin topluma tekrar karıştığında yaşadığı zorlukları anlatan, “sert adam” kimliğinin bir süre sonra kişide nasıl psikolojik zararlar bıraktığını anlatan bu filmi izlemenizi öneririz.
Yes Man filmi; Peyton Reed’in yönetmenliğini üstlendiği, başrolünde Jim Carrey’nin oynadığı 2008 yapımı bir komedi filmidir.
Jim Carrey’nin canlandırdığı John Cothran Jr. Carl, iyi bir sosyal yaşantısı olmayan, eşinden yeni ayrılmış ve tüm hayatını evde tek başına film izleyerek geçirmekte olan bir karakterdir. Bir gün arkadaşlarının ısrarı ile terapiye gitmesi sonucu, terapisti Carl’a her şeye “evet” demesini söyler. Tuhaf bir biçimde, terapiden sonra Carl her “hayır” cevabı verdiğinde başına kötü olaylar gelmeye başlar. Carl’ın vermesi gereken tüm kararlara “evet” cevabını vermesi, başına gelecek türlü türlü komik ve eğlenceli olaylara kapı açar.
Sosyal yaşantımızda zaman zaman karşımıza çıkan “hayır” diyememe sorununa da eğlenceli bir atıfta bulunan bu filmi izlemenizi öneririz.
Çocuklukta yaşanan olumsuz deneyimler, travmalar ya da ebeveyn tutumları; bireyin hayatının her alanını şekillendiren etkenler olarak karşımıza çıkıyor. Kişilik özelliklerinden, kişiler arası iletişime birçok noktayı etkileyen bu deneyimler, kişinin ebeveynliğinde ve çocuklarını yetiştirirken gösterdiği davranışlarında da istemsizce tekrar ederek kendini belli edebiliyor. Kimi zaman ebeveynliğini iyileştirmek isteyenlerin önce kendi çocukluğunu iyileştirmesi gerekebiliyor.
Farklı farklı hikayelerden örnekler vererek çocukluk ile annelik arasındaki bağı net bir şekilde ifade eden “İyileşen Çocukluğum, İyileşen Anneliğim” kitabı çocukluk yaraları, eleştiri, hakaret, şiddet, kıyaslama, çocuğu yalnızlığa itme ve sevgisizlik gibi konuları ele alıyor ve ebeveynlere, çocukluk yıllarında yaşanılan ve çözüme kavuşmayan olumsuz deneyimleri kendi çocuklarınıza bir miras gibi aktarmayı bırakmalısınız mesajı veriyor.
Üslubu ile çocuk kitabı gibi görünen fakat herkesin kendine göre bir şeyler bulabileceği ve çeşitli dersler çıkarabileceği bu masalsı öykü, Sahra Çölü’ne düşen bir pilot ile karşılaşan Küçük Prens’in hikayesini ele alır.
Küçük Prens, tek başına yaşadığı boabap ağaçlarıyla kaplı küçük gezegeninde eşsiz güzellikte bir güle sahip olduğunu, gülüyle anlaşamayıp keşfetmeye çıktığı gezegenlerde karşılaştığı farklı insanları anlatır. Bu insanlar aslında hepimizin karşılaştığı, belki de kendimizden bir şeyler bulabileceği karakterlerdir. Her şeye hükmettiğini sanan bir kral, ilgi meraklısı bir palyaço, sürekli sayılarla ve yapması gerekenlerle uğraşan bir iş adamı, devamlı fenerini yakıp söndüren bir bekçi, sürekli içen bir sarhoş gibi çeşitli karakterler ile karşılaşan Küçük Prens, yetişkinlerin hayatlarındaki amaçsızlık, umutsuzluk, egoistlik gibi zarar verici özelliklerin varlığını görür. Yolculuğunun son durağında, karşılaştığı tilki ve onun verdiği sır sayesinde Küçük Prens, sahip olduklarını değerli kılan asıl şeyin onlara verdiği emek ve zaman olduğunun farkına vararak, evine; gülünün yanına döner.
Küçük Prens’in karşılaştığı karakterler aslında farklı insan tiplerinin ve zihniyetlerinin bir yansıması ve insanları körelten davranışların, çatışmaların ve yetişkinlerin monoton, bencil ve hayal gücünden yoksun hayatlarının eleştirisidir. Yetişkinlerin; sevgi, dostluk, yalnızlık, mutluluk, ben merkezcilik kavramları yeniden sorgulamasını sağlayan kitap, insanların duygularını nasıl geri plana attığını, düşünce boyutundan daha derinlere yani duygularına kulak vermekten nasıl korktuğunu bizlere gösterir.
Bugün sizlere başrollerini Robert De Niro, Bradley Cooper ve Jeniffer Lawrance’ın paylaştığı, bipolar bozukluk ve depresyon konularının işlendiği güzel bir 𝗿𝗼𝗺𝗮𝗻𝘁𝗶𝗸 𝗸𝗼𝗺𝗲𝗱𝗶 filmi öneriyoruz…
Filmimiz: Umut Işığı.
Pat, bir tarih öğretmenidir ve eşinin kendisini aldattığını öğrendikten sonra aylarca akıl hastanesinde tedavi görür.
Kişinin ruh halinde dönemsel olarak uç değişiklikler yaşanması ile bilinen bipolar bozukluğun pençesinde olan Pat için değişim vakti artık gelmiştir ancak O, terapisti ve ailesinin çabalarına rağmen eski karısı ile barışmaya kararlıdır. Spor yapıp sağlıklı bir hayat sürerken karşısına Tiffany adında eşini kazada kaybetmiş ve depresyonda olan bir kadın çıkar. Tiffany, eğer kendisi için büyük bir şey yaparsa Pat ile karısını birleştirmeye yardımcı olmak üzere Pat’i dans yarışmasında kedisine partner olmaya zorlar. Bu anlaşma sonucunda artık yeni bir umut ışığı doğmuş ve artık ikilinin hayatlarında güzel şeyler olmaya başlamıştır.
2010 yılında 12 dalda Oscar adayı olan ve en iyi film, en iyi yönetmen dalları başta olmak üzere 4 dalda ödül kazanan King’s Speech filmini izlediniz mi?
Colin Firth, Helena Bonham Carter ve Geoffrey Rush’ın başrollerini paylaştığı film; York Dükünün sosyal fobisi ve kekemeliği ile ilgili yaşadığı problemleri ve bu problemleri aşmak için çıkmış olduğu uzun bir süreci konu alıyor. Filmde York Albert’in kral olmaya giden yolda sosyal fobi kaynaklı kekemeliğinin üstesinden geliş hikayesi ve konuşma terapisti Lionel Logue ile tedavi süreci ele alınıyor.
Yaşlı İngiliz kralının tahtını bırakabileceği iki oğlu vardır: büyük oğlu Edward ve küçük oğlu Albert. Babasının ölümünden sonra tahta geçen Edward, yasak bir aşkın içinde olduğundan tahtı kardeşi Albert’e bırakacaktır. Küçükken yaşadığı travmatik olaylar sonucu kekeleyen Albert’ten, kraliyet sergisinde kapanış konuşması yapması istenir. Aşırı tedirgin ve kaygılı olan Albert, ağır bir şekilde kekeleyerek konuşmasını yapar. Albert’in yıllardır bu sorunu için başvurmadığı ünlü doktor kalmamıştır ancak; bir türlü sorunu çözülememiştir.
Eşi Elizabeth, ona yeni bir konuşma terapisti bulur. Terapist Lionel Logue’ın sıradışı yöntemleri vardır ve Albert bu yöntemleri garipser. Filmin ilerleyen bölümlerinde birlikte çalışmaya başlayan ikili arasındaki doktor- danışan ilişkisini ve daha sonra gelişecek arkadaşlığı görürüz. Bundan sonra kral, tüm konuşmalarında Logue’dan yardım alır.
Kralın en büyük sınavı, II. Dünya Savaşı arifesinde yapması gereken radyo konuşmasıdır ve Britanya’nın her ne pahasına olursa olsun Hitler’le savaşmak için yeterince kararlı, güçlü ve istekli olduğunu anlatması gerekmektedir. O an gelip çattığında, çalışmalarının karşılığını; eşi ile terapistinin desteği ile alan Kral VI. George, başlangıçta zorlansa da etkileyici bir konuşma yaparak büyük bir aşama kaydeder.
Duygusal Farkındalık & Duygu Odaklı Terapi Yaklaşımı Kitabı
Cem Gençoğlu ve Müge Yılmaz’ın kaleme aldığı Duygusal Farkındalık & Duygu Odaklı Terapi Yaklaşımı kitabı içerisinde birbirinden kıymetli eğitim programları bulunuyor. Geçmiş dönemlerde düşünce, akıl, mantık ve duygu kavramlarından birinin üzerine yoğunlaşılması gerektiği görüşü savunulmuş ve tartışma konusu olarak gündemde yer almıştır. Ancak bu kitap; geçmişten gelen bu tartışmalı konuya farklı bir bakış açısı getirerek bu kavramları bütüncül olarak ele alıyor, problem çözümlerinde her birinin önemli ve diğerinin tamamlayıcısı olduğunu aktarıyor. Yaşamış olduğumuz tüm duyguları pozitif veya negatif olarak etiketlemek yerine hayatın devamlılığı için önemli unsurlar olarak nitelendiriyor. İçinde bulunan eğitim programları ile okuyucuların duygularına geniş pespektiften bakmalarını sağlıyor ve bu duygularını sağlıklı bir şekilde yansıtıp dile getirmeleri noktasında farkındalık yaratıyor.
Duygularına farklı açılardan bakmak isteyenlerin, etkisi kanıtlanmış ve harika bir kılavuz niteliğinde olan bu kitabı okumalarını tavsiye ederiz.
Baş rollerini Antony Hopkins ve Emma Thompson’un paylaştığı şizoid kişilik bozukluk ve mükemmelliyetçiliğin işlendiği sürükleyici bir film önerimiz var: Günden Kalanlar.
Sürekli işiyle ilgilenen, donuk bir baş kahya olan Stevens; efendisi Lord Darlington’un hizmetinde çalışmaktadır. Film; uzun yıllar önce birlikte çalıştığı, aslında sevdiği ama bunu kendine bile itiraf edemediği Miss Kenton adındaki kahya kadından mektup alması üzerine II. Dünya Savaşı öncesi İngilitere’sinde gelişen hikayeleri konu alıyor.
Miss Kenton’ın odasına çiçek getirdiği etkileyici sahnede Stevens, hiç neşeli gözükmediği gibi çiçekleri dikkat dağıtıcı bulur. Miss Kenton’ın duygularını anlamasından korkar ve her defasında yalnız kalmak ister. Genel olarak da konuşmalar esnasında kişilere ilgi göstermemesi, duygularını gizlemeye çalışması; Stevens’ın şizoid kişilik bozukluğuna yani yakın ilişkiler kurmaktan çekinen, yalnız kalmayı yeğleyen ve sosyallikten kaçınan özelliklere sahip olduğunu görmekteyiz.
Stevens; sert, kuralcı ve onur konusunu her şeyin üzerinde tutan bir babaya sahiptir. Bu sebeple de Stevens; babasını hayal kırıklığına uğratmak istemez, onu her konuda gururlandırmaya çalışır. İşini her zaman en iyi şekilde yapmaya çalışması ve sürekli işiyle ilgilenmesi, Steven’ın aynı zamanda mükemmelliyetçi karakterini gözler önüne sermektedir. Hatta babasının ölüm haberini Miss Kenton’dan aldığında; ‘’Biraz meşgulüm birazdan geleceğim.’’ Cümlesini kurması; mükemmelliyetçi karakterini bir kez daha açığa çıkarmakta ve işini her şeyin üzerinde tuttuğunu göstermektedir. Babasının da ölene kadar çalışması, ölürken bile süpürgesine sıkı sıkı sarılması ve bırakmaması; Stevens’ın karakter özelliklerinde babasının rolünün ne derece önemli olduğunu vurgular niteliktedir.
Cumartesi akşamı bir planınız yoksa, psikolojik analizleri bulunan ve dram kategorisinde yer alan bu filmi izlemenizi öneririz.
Çözümü mümkün olmayan psikolojik bir rahatsızlık olarak bilinen sınır kişilik bozukluğu, şema terapi yaklaşımının uygulanmasıyla birlikte bu rahatsızlığa sahip kişilerin tedavisi için umut ışığı olmuştur. Çünkü yapılan araştırmalar, şema terapi ile tedaviye olumlu yanıt verme oranının oldukça başarılı olduğunu göstermektedir.
Bu sebeple; şema terapi yaklaşımını geliştiren Arnoud Arntz, Hannie van Genderen, klinisyenler için Sınır Kişilik Bozukluğu ve Şema Terapi kitabını kaleme aldı. Bu kitap; sınır kişilik bozukluğu vakalarında şema terapi yaklaşımının klinikte nasıl uygulandığını anlatan, çok değerli bir kitap.
Bu kitap içerisinde; şema terapinin terapi aşamaları, vaka örnekleri, kullanılan teknikler ve stratejiler gibi değerli bilgilerin yer alması yönüyle de klinisyenlerin baş ucundan ayırmayacağı niteliktedir.
Bu Pazar akşamı için Obsesif Kompülsif bozukluğu anlatan güzel bir film önerimiz var.
Filmimizin adı: Toc Toc
Bu filmde Federico, Otto, Emilio, Lili, Ana Maria ve Blanca adında 6 farklı takıntılı davranışa sahip kişi görüyoruz. Federico; istemsizce küfür etme, Emilio; eşya biriktirme, Blanca temizlik, Lili; babasını kaydettikten sonra edindiği ölüm korkusu dolayısıyla duyduğu kelime ve cümleleri tekrar etme, Ana Maria; evden çıkmadan ocak, kapı ve pencereyi defalara kontrol etme, Otto; simetri ve düzen takıntılarına sahip kişilerdir.
Takıntılı davranışları yüzünden hayatları çok zor olan bu kişiler, bir klinikten randevu alırlar. Kliniğe gittiklerinde 6 kişinin randevusu da aynı saattedir ve kişiler bunun şaşkınlığını yaşarlar. Bu sırada terapistin uçağının geciktiği bilgisi gelir. Bu kişiler terapistlerini beklerlerken bir süre sonra konuşmaya başlarlar ve birden grup terapisi ortamı oluşur. Birbirlerinin sorunlarını anlamaya, çözmeye ve birbirlerine destek vermeye çalışırlar. Bu sırada terapist hala gelmemiştir; çünkü aslında içlerinden biridir…
Black Swan filminde siyah ve beyaz kuğu karakterlerini canlandıran Natalie Portman, mükemmelliyetçi Nina karakteri ile başrolü oynuyor. En iyi kadın oyuncu Oscar ödülü dahil pek çok ödül alan Black Swan, psikolojik gerilim ve dram türünde bir filmdir.
Filmde Nina’nın annesi Erica; baskıcı, obsesif ve aşırı kontrolcü bir anne figürü olarak karşımıza çıkıyor. Annesinin psikolojik durumu, Nina’nın da hayatını şekillendiren en büyük faktördür. Nina’nın anne kontrolünden çıkıp saf ve temiz beyaz kuğu gibi olma özelliğini kaybedecek olması, Erica’nın en büyük korkusudur. Nina’nın hala çocuk odasına sahip olmasının nedeni (aslında) Erica’nın korkularının yansımasıdır. Tam da bu yüzden annesinin ona hala küçük bir kız olduğunu vurgulayan hitap şekli de Nina’nın yetişkin bir kadın gibi davranmasına izin vermez. Nina’nın mevcut mükemmelliyetçi karakteri ve çocuk kalmışlığı arasındaki ciddi çatışma olduğunu söylememiz mümkün.
Aşırı kontrolcü ve gelişimlere kapalı bir karakter olan Nina, kendindeki değişiklikleri meslektaşı Lily ile özdeşleştiriyor ki burada da çoklu kişilik bozukluğu yaşadığını söyleyebiliriz. Filmin sonunda Nina’nın yaşadığı tüm psikolojik süreçler, başarılı bir biçimde işlenmiştir.
Black Swan, psikolojik tahlil açıdan çok zengin bir film olmakla birlikte, uygunsuz sahnelerinin bulunduğunu hassas takipçilerimiz için hatırlatmak isteriz.
Çocukluk hikayesini anlamak isteyen herkes için çok aydınlatıcı bir kitap Yetenekli Çocuğun Dramı…
‘’Her insanın derininde kendinden az çok gizlediği, içinde çocukluk dramının aksesuarlarının bulunduğu bir arka odası vardır. Kimseyi sokmadığı bu gizli odasına mutlaka girecek olanlar yalnız kendi çocuklarıdır. İnsan çocuk sahibi olunca odaya hareket gelir, hazırlık başlar; çünkü dramın devamı için gerekli ortam sağlanmıştır. Fakat çocuk bu dramda oynayacağı rolü ve kullanacağı aksesuarları seçmekte özgür değildir; çünkü rolü zaten yaşama getirilirken belirlenmiştir ve yer aldığı ‘oyunla’ ilgili anılarını da yetişkinlik yaşamına taşıyacaktır. Rolünün ne olduğunu belki ancak daha sonra, terapide sorununa çare ararken öğrenebilir…’’
· Aşırı vicdan ve hayır diyememek yüzünden kendi ihtiyaçlarınıza sıra gelmiyor mu?
· Terk edilmekten korktuğunuz için ilişkilerde çok mu altta kalıyorsunuz?
· Sağlığınızı kaybetmek, aklınızı kaçırmak, parasız kalmak, uçağa binmek gibi korkularınız yaşam sevincinizi yok mu ediyor?
· Hayatınız, işlerinizi yetiştirmeye çalışmakla mı geçiyor?
Bugün yaşamınızda istemeseniz de var olan, temeli çocukluk ve ergenlik döneminizdeki olumsuz deneyimlere dayanan, işlevsiz ve çarpık şemaları fark etmenize ve bu şemaların iyileştirilmesine yardımcı olmaya yönelik harika bir kitap önerimiz var.
Kitabımızın adı: Hayatı Yeniden Keşfedin.
Şema terapinin öncüsü Jeffrey E. Young ile Janet S. Klosko’nun kaleme aldığı bu kitapta psikolojide yer alan 18 işlevsiz şemayı açıklamalar ve örneklerle bulabilirsiniz. Tüm bu işlevsiz şemaları tanıyarak siz de çocukluğunuzdan itibaren yaşadığınız olayları süzgeçten geçirebilir, böylece hayatınıza yepyeni bir yorumla yön verebilirsiniz.
Yazar Diane Zimberoff’un işlevsel olmayan aile olarak tanımladığı aile ilişkilerinde, kurban-kurtarıcı-zorba vardır. Bu üçgen çerçevesinde anlatılan kitapta, zaman zaman kendinizi zaman zaman çevrenizdeki kişileri bulacaksınız…
Ailede öfkeli bir zorba, öfkesini dışa vurduğu kurban ve kurbanı zorbadan kurtaran bir kurtarıcı vardır. Bazen zorba; kurtarıcıya zorbalık yapar, kurtarıcı kendini kurban pozisyonunda hisseder ve zorba, kurbana acıyarak onu kurtarma eyleminde bulunur. İşlevsel olmayan ailelerde bu roller sürekli değişerek kısır döngü halinde sürer gider…
Aslında bu üçgen durdurulabilir ve değiştirilebilir yapıdadır ancak iyi bir terapiye ihtiyaç vardır…
Sevgili ebeveynler; evet zaman zaman çok bunalıyorsunuz, bazı kriz anlarını yönetmek gerçekten çok zor bir hal alabiliyor ve durum karşısında nasıl davranmanız gerektiğini kestiremiyorsunuz. Katı ya da yumuşak eğitim modelleriniz çocuğunuzla iletişim kurmanız için yeterli olamayabiliyor ve kendinizi çıkmazda hissediyorsunuz.
Size bir kitap önerimiz var.
Bu kitabımızın adı: Çocuğunuza Sınır Koyma 2
Bu kitap, size inatçı ve ısrarcı çocuklarınızın eğitiminde yepyeni bir yöntem sunuyor. Kitabın sunduğu bu yeni yöntem; çocuklarınızın daha pozitif, daha saygılı ve daha iletişime açık birer birey olmasında etkin rol oynayacak.
“Geçmişi anlamak, bugünkü ilişkileri anlamaktır. İmkansızdan mümküne geçmektir” diyor psikiyatrist, psikoterapist Bahar Tezcan…Başlangıçta her şey toz pembeydi belki, zaman içinde siz de ne olduğunu anlayamadan bir şeylerin ters gittiğini, sevilmek için çaba harcadığınızı düşünür oldunuz. Geçmişten bugüne hayattaki en büyük korkunuzdu terk edilmek, bu yüzden çıkmaz sokaktaydınız aslında; geçmişte yaşadığınız acılar şekillendirmişti bu ilişkiyi. Peki, bu ilişki nasıl mümkün olacaktı?
Hayır diyemeyenler için bir de kitap önerimiz var. Hayatınızı kontrol altına almakta zorlanıyor musunuz? Kişisel sınırlarınızı belirlemediğiniz için insanların sizden faydalandığını mı düşünüyorsunuz? Yapmak istemediklerinizi sırf karşı taraf kırılmasın diye yapıyor ve sonunda kendinizi mutsuz ve değersiz mi hissediyorsunuz?Eğer yanıtlarınız evet ise bu kitap tam size göre…
Sınırlar kitabını okurken duygularınızı, ihtiyaçlarınızı, yapmak istediklerinizi ve istemediklerinizi mercek altına alarak kendinizi keşfedeceksiniz…
O’nunla birlikte olmak eziyet olmasına rağmen yokluğunda büyük bir boşluk hissediyorsanız; iyi adamlar sıkıcı ama sorunlu, karamsar, mesafeli erkekler çekicidir diyorsanız, ulaşılmaz gibi görünen, mutsuz olan ve mutsuz eden partnerinizi mükemmel bir partnere dönüştürme fikri size de harika geliyorsa, çektiğiniz aşkın ıstırabını aşırı sevmek ile özdeşleştiriyorsanız ‘’Aşırı Seven Kadınlar’’ kitabı tam da size göre…
Bu kitap; karşı cinste takıntı haline getirerek aşk diye adlandırdığınız ama aslında sizi içten içe çökerten bu döngünün sebebinin, çocukluğunuzda bir yerlerde yaşamış olduğunuz sağlıksız ilişki kalıplarından olduğunu anlatıyor ve sizi çocukluğunuzdaki anılarınızı sorgulamaya yöneltiyor.
Bu kitap ile aşırı sevdiğini zannederek kendine zarar veren bir kadından bu soruna dur diyebilmek için adım atan ve kendini sevebilen bir kadına dönüşebilirsiniz.
Çoğu iyi gitmeyen ilişki, problemlerinin çözümü için farklı yollar arar. Genelde iki taraf da yaralarının üstünü örtmeye, onları görmezden gelmeye çalışarak geçici çözümlerle kendini iyileştirmeye çalışır. Aslında sorunların çözümü terapi odasındadır. Yazar Bahar Tezcan ‘’Terapi Odasında İyileşen İlişkiler’’ kitabında bağlanma, aldatma-aldatılma, narsist bireylerle ilişki, evlilik, boşanma gibi konuları detaylarıyla ele alarak sizin de geçmişinizi anlamanızı ve güçlenerek pek çok sorunun yanıtıyla yüzleşmenizi sağlıyor.