Al Bu Çikolatayı Ama Sakın Anne Babana Söyleme…

çikolata çocuk

Ebeveynler, her zaman çocuklarının güvende ve sağlıklı olmalarını önemserler. Bu ortamı sağlamak için sıklıkla kural koymaları kaçınılmazdır. Başta obezite olmak üzere pek çok sağlık sorununa davetiye çıkaran abur cubur, fast food gibi yiyeceklere kısıtlama getirmek bu kurallara örnek sayılabilir. Çocuk için son derece cezbedici olan bu yiyeceklere belli periyodlar ile izin verilmesi de farklı bir yorum olarak kural sistematiği içinde düşünülebilir. Bu yiyeceklere erişimin kısıtlı olduğu bir ortamda çocuk, isteklerine olumlu bir yanıt bulabilmek için kendisine bakmakta olan farklı kişileri bir çözüm olarak görebilir. Bakmakla yükümlü olan kişiler, iyi niyetle ve çocuğu o an mutlu edebilme ya da oyalayabilme adına çikolata, dondurma gibi abur cuburları vermekten çekinmezler. Çocuğun mutlu olduğunu fark eden bakıcı kişiler, al bunu ama sakın anne babana söyleme şeklinde bir ifade kullanarak aralarında masum bir sır olacağını düşünürler.

  • Aslında bu bir anlık kaçamakla, çocuğa pek çok olumsuz davranışı da öğretmiş olurlar. Bunlardan ilki; olay ve durumları ebeveyninden gizleme, saklama davranışı olarak karşımıza çıkar. Bu davranış ile ebeveyninden bir şeyler saklamaya yönlendirilen çocuk, aralarındaki bağ dolayısıyla bocalamaya başlayarak kendini suçlu hissedebilir. Bu da onu mutsuz edebilir ve kaygı düzeyini artırabilir.
  •  Öte yandan ebeveyninin onu korumaya yönelik aldığı kuralları çiğnemenin ve ondan saklamanın normal bir davranış olduğunu da öğrenmiş olur. İyi niyetle yapılan bu davranış, yarın bir gün tanımadığı kötü niyetli biri tarafından yapıldığında ve başına kötü bir durum geldiğinde aynı saklama eyleminde bulunmasına davetiye çıkarmış olur. Aynı zamanda gelecek yaşantısında da kuralları yok sayma, bahane uydurma ve yalan söyleme gibi olumsuz davranışların oluşmasına da ortam hazırlanmış olunur.

 

Yani basit bir aramızda kalsın durumu, çocuğun hayatında olumsuz pek çok duruma zemin hazırlıyor. O yüzden ister çocuğun bakımını üstlenen bir birey olun ister anneanne, babaanne; bir kereden bir şey olmaz demeyin ve ebeveynlerinin koyduğu böyle bir kural varsa bu kuralı esnetmeyin.

Eğer böyle bir durum yaşandı ve çocuk ebeveynlerine bu durumu anlattıysa, anne babanın çocuğun kaygısını yatıştırması ve çocuğu arada bırakmamaları çok önemlidir. Anne baba olarak bunu size anlattığı için çocuğunuzun ne kadar cesur olduğunu söyleyebilir, bu davranışı için kendisine teşekkür edebilirsiniz. Hatta tadı nasıldı, yerken mutlu oldun mu? Gibi yapıcı bir yaklaşımla çocuğunuzun kaygı düzeyini azaltabilirsiniz. Aynı zamanda da çocuğunuza kuralın nedenini hatırlatarak kendisine bakan kişinin bu kuralı unutmuş veya karıştırmış olabileceğini açıklayabilirsiniz. Böylelikle kuralın temelini sağlamlaştırarak çocuğunuzu yalandan uzaklaştırmış olursunuz.

 

Al Bu Çikolatayı Ama Sakın Anne Babana Söyleme…